Žena je otišla u bolnicu zbog problema sa vidom: Bez ikakvih drugih simptoma, ispostavilo se da ima rak pluća

Region

Žena je otišla u bolnicu zbog problema sa vidom: Bez ikakvih drugih simptoma, ispostavilo se da ima rak pluća

Jedan lekar nedavno je upozorio da se nikako ne ignoriše mogućnost oboljenja od raka pluća kod pacijenata koji imaju probleme sa vidom.

Naime, ovo upozorenje dr Alok Pratap Sing izdao je nakon studije o tridesetdvogodišnjoj ženi iz Indije koja je otišla kod lekara nakon što je oslepela na jedno oko. Ispostavilo se da su pluća ove mlade žene, koja nikada nije pušila, puna kanceroznih tumora, uprkos tome što nije prijavila nikakve ranije smetnje.

– Uprkos široko rasprostranjenoj malignoj zahvaćenosti, pacijentkinja je bila potpuno bez simptoma i aktivna, osim što je imala smetnje kod vida – piše u studiji dr Sing, sa Instituta za postdiplomske medicinske nauke Sanjai Gandhi, koja je objavljena u časopisu “Radiology Case Reports”: – Ovaj slučaj je dodatno naglasio neophodnost brze i prioritetne procene pacijenata na karcinom pluća kad god se primete sumnjive intraokularne lezije. Čini se da ovi slučajevi predstavljaju poseban podskup maligniteta pluća.

Žena je zatražila pomoć u bolnici nakon što je izgubila vid na desnom oku i videla trepćuća svetla, vizuelni poremećaj koji se zove fotopsija, u levom oku. Testovi su otkrili da ima rak pluća zajedno sa horoidalnim metastazama u oba oka. Horoidalne metastaze su tumori koji počinju negde drugde u telu, ali se kreću ka očima preko krvi.

Doktor sada upozorava da smetnje sa vidom treba ozbiljno shvatiti kao potencijalni simptom raka.

-Treba naglasiti da su smetnje sa vidom zbog sekundarnih koroida primorale ove pacijente da potraže medicinsku pomoć. Pošto je vizuelni unos najosetljiviji senzorni unos, pacijenti su u stanju da primete i najmanji poremećaj vida – piše dr Sing u studiji slučaja, kako prenosi “NY Post”: – Ne znamo koliko bi dugo rak bio klinički neprimetan da nije bilo simptomatskih metastaza koroida.

Iako je neuobičajeno da doživite zamagljen vid zbog raka pluća, češće je da zamagljen vid može biti znak tumora na mozgu. U svakom slučaju – najbolje je da se odmah obratite lekaru ako primetite takve simptome. (Ona.rs)