“KO ĆE MENE U OVIM GODINAMA SA DVOJE DJECE ” – 4 SUMNJE KOJE SPRJEČAVAJU ŽENE DA SE RAZVEDE

“KO ĆE MENE U OVIM GODINAMA SA DVOJE DJECE ” – 4 SUMNJE KOJE SPRJEČAVAJU ŽENE DA SE RAZVEDE

Razvod nije jednostavan proces, posebno za žene koje su uložile veliki trud u izgradnju zajedničkog života sa svojim supružnikom.

Za muškarce, ovaj proces često izgleda lakši jer su skloniji donošenju brzih odluka i stvaranju novog doma, bez razmišljanja o djetetu. Međutim, ženama se često postavlja velika prepreka u vidu djece kada razmišljaju o razvodu.

Jedan od najčešćih razloga za oklijevanje jeste mišljenje da svako dijete treba oca, ali to nije uvijek tačno. U mnogim slučajevima, očevi ne pokazuju zainteresovanost za dijete i ne učestvuju u njegovom odgoju, pa je njihov utjecaj na dijete minimalan. Kada su roditelji u neprestanim svađama, djeca vrlo lako primjećuju stres i nezadovoljstvo u kući, što ih može dovesti u nepovoljnu emocionalnu situaciju.

Kako djeca apsorbiraju model ponašanja svojih roditelja, vrlo često počinju da se ponašaju kao oni, što može utjecati na njihov razvoj. U takvoj situaciji, razvod se može pokazati boljom opcijom od održavanja loše funkcionalne porodice.

Drugi česti izgovor žena za oklijevanje u razvodu je strah da će ostati bez ičega. Međutim, nakon razvoda, imovina se dijeli na pola, tako da žena neće ostati bez sredstava za život. U nekim slučajevima, nakon razvoda, žene čak počinju da zarađuju više novca, što im omogućava veću nezavisnost.

Treći mit koji žene često koriste kako bi sebe uvjerile da razvod nije najbolja opcija jest da im djeca nisu potrebna. To je potpuno pogrešno. Ako pronađu pravog partnera, koji voli i njih i njihovu djecu, to će biti korak u pravom smjeru.

U mnogim slučajevima, prvi brakovi propadaju jer su sklopljeni u mladosti i nisu dovoljno ojačani. Kada se pronađe partner u kasnijim godinama, pristup cijeloj situaciji je potpuno drugačiji i može biti vrlo pozitivan. Na kraju, jedan od najgorih razloga za oklijevanje u razvodu je osjećaj sažaljenja prema sadašnjem partneru. Ovo ne vodi nikamo. Ne možemo biti u vezi sa nekom osobom zbog sažaljenja. svezazenu.net

Share this content:

You May Have Missed