UPOZNAJTE PSE IZ BOSNE KOJI SU SPAŠAVALI LJUDE U TURSKOJ: I Šmeki, Ela i Atos su naši heroji!

Uncategorized

UPOZNAJTE PSE IZ BOSNE KOJI SU SPAŠAVALI LJUDE U TURSKOJ: I Šmeki, Ela i Atos su naši heroji!

Posebno obučeni psi, koji su uzeli aktivnu ulogu u akcijama traženja i spašavanja nakon razornih zemljotresa u Turskoj, spasili su mnoge živote ispod ruševina . Za traganje i spašavanje se obučavaju dok su još štenci, a mogu raditi i do desete godine života.

Među njuškicama-herojima u Turskoj, bila su i tri psa Gorske službe spašavanja u našoj zemlji – Šmeki, Ela i Atos. Šmeki i Ela su članovi Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo – Šmeki od 2017. godine i Ela od 2021. godine. Atos je član Gorske službe spašavanja Stanica Zenica od dvije 2020. godine.

Na terenu su bili u sklopu Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine.Kako doznaje portal Radiosarajevo.ba, njihov učinak na terenu je bio stoprocentan.

 I oni su danas, zajedno s GSS-om, na putu prema kući. Kako se očekuje, u Sarajevo stižu u 15.00 sati.Po dolasku će se na platou preko puta Vijećnice kratko zaustaviti, gdje će ih pozdraviti i dočekati kolege, prijatelji, porodica i sugrađani.

 Pozivamo građane da izađu pred njih ili ih pozdrave prilikom prolaska kroz grad, a neka jedna od vaših počasti bude upućena i za mile njuškice. novi.ba