Jagnjeće pečenje postaje luksuz: “Iako im se jede, ne mogu sebi da priušte…”

Uncategorized

Jagnjeće pečenje postaje luksuz: “Iako im se jede, ne mogu sebi da priušte…”

Priprema božićnog ili novogodišnjeg ručka pretvorio se u računicu, kako pripremiti sve za prazničnu trpezu, i ostaviti dovoljno novca za ostatak mjeseca. Samo meso, koje najčešće predstavlja najveći izdatak doseglo je vrtoglave cijene. Pa tako oni koji kupuju gotovo jagnjeće pečenje, za njega moraju izdvojiti i preko 50KM po kilogramu, a ako peku kod kuće oko 20KM po kilogramu sirovog mesa.

Jagnjeće pečenje, specijalitet dobrih restorana u Bosni i Hercegovini polako postaje luksuz. Cijene kilograma pečenja dosežu preko 50KM. Huso Alilović, dugogodišnji ugositelj nema dobre prognoze.

“Ima i sada onih koji je žele, ne mogu sebi da priušte kilogram jagnjetine, iako im se jede, ne mogu sebi da priušte kilogram jagnjetine ili u mjesecu jednom, ima i takvih. A da li ćemo je mi željeti, ja mislim da hoćemo”, rekao je Haso Alilović, vlasnik restorana Sjaj.

A razlog za rast cijene je jednostavan, u Bosni i Hercegovini stada su sve manja, i sve ih je manje. Ekipa N1 je tokom ljeta, obilazila je planine u zemlji, i uvjerila se da se stada ovaca rijetko mogu sresti. Zbog toga, kaže naš sagovornik, ugostitelji se oslanjaju na uvoz, uglavnom iz Srbije.

“Jagnje dođe sada od 400 do 500KM, 22KM je kg jagnjetine sada. Možda se može negdje na crno naći. Ako ćete regularno onda je 22KM kg, znači pečenje ne može biti ispod 50-55KM. To je puno”, ističe Alilović,

No, oni koji vole, rado sjednu na dobru jagnjetinu. U vrijeme božićnih i novogodišnjh praznika pečenje je obavezan dio trpeze. Izvor: N1