Luk na ovaj način liječi 10 stanja, od upale pluća do ženskih problema!

Zdravlje

Upala pluća – Ako je upala pluća već nastala, može se tom mašću dovesti do ozdravljenja. Ti oblozi s lukom svaki se sat obnavljaju, a isto tako i masiranje, koje se kod upale pluća ili kod upale porebrice širi i na leđne dijelove.

Žgaravica – Ako se jede i pije dobro usitnjeni luk kuhan u mlijeku, smiruju se grčevi u trbuhu i druge trbušne tegobe, te zaustavlja krvarenje želuca.Već i polovica sitno izrezane glavice luka, pojedene s kruhom, odstranjuje nadimanje i žgaravicu.

Živci, kašalj – Sok od crvenog luka pomiješan s medom jedno je od najboljih sredstava za živce, a uzima se 3 do 5 čajnih žlica tokom dana. Sok od crvenog luka pomiješan s medom otklanja promuklost i prokušano je sredstvo protiv kašlja, naročito kod suhog katara dišnih putova.

Ako se luk isprži na masti i čitava se smjesa, što je moguće toplija, stavi izravno na prsa kao oblog i, ako se prsa time još čvrsto natrljaju, smekšava se tvrda i gotovo nerastvoriva sluz. Ovakav postupak može spriječiti i izbijanje upale pluća.

Crijeva, mjehur – Kod upale crijeva pomješaju se sirovi žumanjak, svježi maslac, zdrob­ljeno sjeme kima s mnogo soka luka, te se ta mješavina uzima žlicom.

Kod bolnog zadržavanja mokraće napuni se platnena vrećica svježe nareza­nim i umjereno ugrijanim lukom i toplo se položi na mjehur, a prema potrebi se češće ponavlja.

Čirevi, kurje oči – Pečeni i usitnjeni luk stavlja se kao oblog na čireve, što naročito djeluje kod gnojne upale prstiju (panaricij – kukac). Svježi sok uzima se za masiranje protiv lišaja, prhuti i opadanja kose. Kod kurjih očiju pripremaju se oblozi od luka kuhanog u octu. Treba ih ponavljati. Krhke nokte na prstima ruku ili nogu treba često trljati svježim sokom od luka.

Ženske bolesti – Veoma uspješno djeluje svježi sok od luka kod katara ženskih spolnih organa, kod upale maternice i jajnika. Sitno se nariba glavica luka te se kaša umota u gazu i tamponira. Već nakon što se dva do tri puta dnevno tamponira, uz petosatno djelovanje jednog tampona, utvrđeno je znatno poboljšanje.

U kuhinji – Luk se guli i usitnjava neposredno pred pripremu i ne treba ga izlagati zraku nego smjesta umiješati u salatu ili popržiti na ulju. Na taj se način u usitnjenom luku sprečava oksidacija i rastvaranje korisnih i ljekovitih sastojaka. Inače, ako ste osjetljivi na želudac i crijeva, kao posljedica javit će se nadimanje, podrigivanje i bolovi u trbuhu.

Luk se preporučuje kao dodatak salati. Režite ga sitno i tanko oštrim nožem i poprskajte sokom od limuna da bi izgubio žestinu. Ne miješajte u istom jelu luk i češnjak ili rabarbaru jer možete izazvati bolno vrenje u crijevima. Protiv oštrog mirisa i okusa nekih sorta luka žvače se nakon jela nešto peršina ili se pojede jabuka. (narodnjaci.net/zdravljeipriroda.com)