ANGELA MERKEL: Svjesna sam da uvodimo teška ograničenja, ali situacija je ozbiljna!

Nakon što je u utorak usvojen zakon o “hitnoj kočnici”, te nakon što je nacrt Zakona poslan na odobrenje njemačkom Parlamentu, oglasila se i kancelarka Angela Merkel.

Merkel je kazala kako je svjesna da uvode teška ograničenja, ali kako je situacija ozbiljna.

– “Hitna kočnica” više nije stvar tumačenja, već djeluje automatski. Dvosmislenost oko toga što se odnosi na jedan ili drugi okrug su gotove – rekla je Angela Merkel u utorak u Berlinu.

Naglasila je kako prethodne rezolucije savezne države nisu bile dovoljne da zaustave treći val.

– Naša borba protiv pandemije mora biti stroža i dosljednija – rekla je Angela Merkel.

Podsjetimo, Zakon o zaštiti od infekcija će se dopuniti takozvanom “hitnom kočnicom”. Kad incidencija prijeđe 100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, trebale bi se primijeniti jedinstvene mjere na nacionalnom nivou. To uključuje stroža ograničenja kontakta, zatvaranje trgovina, kulturnih i sportskih objekata i noćni policijski sat.

Merkel je svjesna da su „to teška ograničenja koja donosi novi Zakon o zaštiti od infekcija.

– Sve ove mjere služe jedinstvenom cilju: izvući cijelu našu zemlju iz ove faze neprekidno rastućeg broja infekcija, punjenja jedinica za intenzivnu njegu i šokantno visokog dnevnog broja smrtnih slučajeva od korone – rekla je kancelarka.

Nakon odobrenja savezne vlade, nacrt će sada ići u Bundestag koji ga treba odobriti. Prvo glasanje će biti u petak, iako je Angela Merkel željela već ovaj tjedan “progurati” zakon o hitnoj kočnici. (narodnjaci.net/fenix-magazin/MD)

Share this content:

You May Have Missed