Svi radimo ovo sa FLAŠICOM VODE LETI, a niko nije svestan koliko je OPASNO!

Svi radimo ovo sa FLAŠICOM VODE LETI, a niko nije svestan koliko je OPASNO!

Jedan čovek je sedeo u autu i ručao, i tu ne bi bilo ništa čudno da u jednom trenutku nije osetio miris dima… Sedište na kom se nalazila bočica vode se zapalilo.

Baterijski tehničar Dionije Amučastegi, kao i većina drugih vozača, redovno ostavlja bočicu vode u svojim kolima. Jednoga dana to ga je zamalo koštalo glave.

Dok je ručao u svom auto, desila mu se jedna neverovatna stvar – sedište se zapalilo. Čovek nije razumeo kako se to dogodilo, jer je jedino što se nalazilo na njemu bila bočica sa vodom.

– Bilo je toliko vruće da je sedište delimično izgorelo – rekao je Dionije, koji nije mogao da veruje šta mu se dešava. Zato je to pokušao da napravi još jednom. Uspeo je – sedište automobila izgorelo je na dva mesta, a ovaj čovek je, srećom, uspeo da odreaguje na vreme.

Iako se čini nelogičnim, jer voda nije zapaljiva, problem je u okruglom dizajnu bočice. Pošto voda koja je užarena sunčevim zracima sadrži svetlost i toplinu zagrejanu do određene tačke, čitava bočica postaje poput povećavajućeg stakla. Tačka na sedištu na koju su zraci sunca fokusirani se može užariti do tačke paljenja – to je sasvim dovoljno da materijal izgori.

Važno je znati da se jednom ispražnjena bočica ne bi trebalo ponovo puniti, jer dolazi do otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu. Zato, ako već ostavljate bočicu u autu, potrudite se da barem bude ispod sedišta – daleko od sunca. srbijadanas.com

Share this content:

You May Have Missed