OVAJ NAPITAK NAJBRŽE OBARA ŠEĆER U KRVI: Najvažnije je da ga pijete u tačno određeno vrijeme!

Zdravlje

OVAJ NAPITAK NAJBRŽE OBARA ŠEĆER U KRVI: Najvažnije je da ga pijete u tačno određeno vrijeme!

Samo jedna čaša ovog soka poslije obroka, veoma brzo može da reguliše nivo šećera u krvi. Nivo šećera u krvi značajno raste nakon obroka koji se sastoji od ugljenih hidrata, jer se oni razlažu brže u glukozu nego bilo koji drugi sastojci hrane.

Takav je, na primjer, hjleb koji ima visok glikemijski indeks. Upravo je on i upotrebljen u studiji istraživača sa Univerziteta Pariz-Sakle koji su analizirali mogućnosti da se šećer što prije snizi poslije jela. Na tom Univerzitetu je obavljeno istraživanje i šta poslije jela obara šećer.

Ispitanicima su, poslije 100 grama hljeba, davali tri vrste napitka: jednima crni čaj, drugima vodu a trećima sok od limuna. Rezultati su pokazali da najbrže dejstvo ima limunov sok, koji značajno smanjuje glikemijski odgovor organizma. Prema studiji francuskih istraživača, nivo šećera u krvi bio je manji za oko 30 odsto, u roku od 35 minuta. Oni ističu da je time potvrđen sličan efekat koji je zabilježen kod drugih kiselih pića.

Zaključuju da se vrlo jednostavnim postupkom može smanjiti uticaj ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi – uključivanjem kiselih napitaka u obrok. Takođe, razlaganje na glukozu će se usporiti ako se uz hljeb jede i neko voće, pa čak i povrće. novi.ba