ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KADA UJUTRU ODMAH POPIJEMO ČAŠU VODE: 7 promjena kojih niste ni svjesni!

Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KADA UJUTRU ODMAH POPIJEMO ČAŠU VODE: 7 promjena kojih niste ni svjesni!

Vjerovatno ste već svjesni da je unošenje adekvatne količine tečnosti veoma važno za ljudski organizam.

Ali, da li je poželjno da vodu popijemo odmah nakon što ustanemo. Odgovor na prvo pitanje je potvrdan, a u narednim redovima ćemo nabrojati sedam stvari koje se dešavaju u našem tijelu nakon što popijemo svoju prvu jutarnju čašu vode.

1. Tijelo se oslobađa štetnih materija

Naše tijelo se noću oporavlja i u to vrijeme dolazi do razgradnje unjetih toksina u našem organizmu. Kada ujutru popijemo čašu vode, mi pomažemo svom tijelu da izbaci ove štetne materije. Dovoljna količina ove tečnosti takođe podstiče proizvodnju mišićnih ćelija i novih krvnih zrnaca.

2. Ubrzava se metabolizam

Pijenje vode na prazan želudac povećava potrošnju energije do 24 odsto u narednih 60 minuta. Veća metabolička aktivnost znači i bolji rad probavnog sistema. A ako želite da izgubite nekoliko kilograma, to će vam biti puno lakše ako brže varite hranu. Ujutru je preporučljivo da pijete toplu vodu, piše Novi list.

3. Smanjuje se gorušica

Poremećaji s varenjem nastaju zbog povećane kiseline u želucu. Ako kiselina uđe u jednjak, osjetićete neprijatan ukus u ustima i peckanje u grudima. Ispijanje vode na prazan želudac čim ustanete ragrađuje kiselinu i spriječava pojavu gorušice. Osim toga, želudac se vodom na najbolji način priprema za doručak.

4. Koža postaje blistavija

Dehidracija dovodi do širenja pora i stvaranja privremenih bora na tijelu. Konzumiranje vode, s druge strane, podstiče cirkulaciju krvi, što pobljšava izgled kože.

5. Kosa jača

Premalo tečnosti može imati veliki uticaj na rast kose. Voda čini četvrtinu težine vaše kose i vlaži je iznutra. Nedovoljno tečnosti prouzrokuje tanku i lomljivu kosu. Unošenje dovoljno tečnosti tokom dana važno je za zdravlje kose, ali pijenje vode ujutru ima još blagotvorniji uticaj na kosu.

6. Smanjuje se rizik dobijanja kamena u bubregu i urinarnih infekcija

Ispijanje vode čim ustanete takođe je važno kako biste izbjegli kamen u bubregu i infekcije mokraćnih kanala. Dovoljna količina tečnosti razrgrađuje želudačnu kiselinu i ispira toksine iz tijela – oboje mogu biti uzroci kamena u bubregu i infekcija mokraćnih kanala.

7. Poboljšava se imuni sistem

Pijenje vode na prazan želudac pomaže u održavanju ravnoteže limfnog sistema, čineći vas manje osjetljivim na patogene i bolesti. Stil/citymagazine