Uplatio avans, a kad je stigao na ljetovanje u Hrvatsku niko mu se nije javljao…

Region

Uplatio avans, a kad je stigao na ljetovanje u Hrvatsku niko mu se nije javljao…

Državljanin Rumunije rezervisao je putem interneta kuću za ljetovanje na hrvatskom primorju, ali kada je došao na pomenutu lokaciju doživio je šok, jer osoba kojoj je uplatio avans, više mu se nije javljala na telefon. Pulska policija navodi da je tridesetšetogodišnji Rumun 23. jula putem društvene mreže dogovorio iznajmljivanje kuće za odmor u Medulinu te je osobi uplatio više hiljada kuna.

“Kada je došao na adresu na kojoj je trebao ljetovati, osobe s kojom je dogovorio ljetovanje nije bilo i prestala mu se javljati na poziv”, navode iz policije.

Utvrđuju se sve okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom iznajmljivanja apartmana ili kuća za odmor putem interneta. Građanima policija preporučuje da pripaze putem kojih oglasa i internet stranica pronalaze smještaj te da provjere da li za određeni smještaj ima recenzija korisnika.

Takođe je potrebno pripaziti da li je osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna. Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi lični podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internet stranicu putem koje se oglašava.

“Ukoliko su u mogućnosti, savjetujemo građane da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina zaista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam zaista za to i ovlaštena”, stoji u upozorenju policije.

Dodaju da u slučaju da su oštećeni ili posumnjaju u mogućnost počinjenja krivičnog djela, građani trebaju o tome odmah obavijestiti policiju na broj 192. fokus.ba