KADA JE PRAVO VRIJEME DA SE KISELI KUPUS: Svi se masovno raspituju, A MI IMAMO ODGOVOR!

Uncategorized

KADA JE PRAVO VRIJEME DA SE KISELI KUPUS: Svi se masovno raspituju, A MI IMAMO ODGOVOR!

Svake godine se domaćice pitaju kada je pravo vrijeme da se ukiseli kupus. Priprema kiselog kupusa je vrlo jednostavna, zahtjeva minimalnu pripremu, a nakon što se malo potrudite i izaberete najbolje vrijeme za kiseljenje, ostaje vam samo da se strpite i sačekate.

Ono što svako domaćinstvo zna ili podrazumijeva, jeste da berba kupusa počinje krajem septembra, pa otprilike u tom periodu kreću pripreme za zimnicu ali i za kiseljenje kupusa. Iako vrijeme branja kupusa u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, većina ljudi počinje berbu i kiseljenje kupusa kada jesen zakuca na vrata.

Preporučuje se da je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Ono što je takođe važno napomenuti jeste da proizvođači kupusa često ne vode računa o odgovarajućim temperaturama i vremenskim uslovima. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne na nivou od 18 do 21 stepen Celzijusa, prenosi Net.Hr.

Ovaj vremenski period je najbolje vrijeme da se kupus ukiseli.

Za fermentaciju kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako ovaj proces započnete krajem devetog mjeseca, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus koji će vas oduševiti. tokom cijele zime, ako prije jela. Ukus kiselog kupusa je prilično neutralan, pa se odlično slaže sa većinom obroka. (novi.ba)