Fascinantno otkriće: Ispod blatnjavih ruševina krilo se neprocjenjivo blago…

Region

Fascinantno otkriće: Ispod blatnjavih ruševina krilo se neprocjenjivo blago…

Italijanskiarheolozi su u Toskani iskopali 24 prekrasno očuvana bronzana kipa za koje se vjeruje da potječu iz starorimskog doba.

Kipovi su otkriveni ispod blatnjavih ruševina drevne kupelji u San Casciano dei Bagni, gradu na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 km sjeverno od Rima. Prikazuju Higijeju, Apolona i druge grčko-rimske bogove, a procjenjuje se da su stari oko 2300 godina.

Većina statua, koje su pronađene ispod kupelji zajedno s oko 6000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića, datira između 2. stoljeća prije nove ere i 1. stoljeća nove ere. U tom je periodu područje prelazilo iz etruščanske u rimsku vlast. Jedan stručnjak je rekao da bi otkriće moglo “prepraviti historiju”, piše BBC.

Arheolog Jacopo Tabolli, docent sa Univerziteta za strane državljane u Sieni, smatra da su kipovi bili uronjeni u termalne vode tokom svojevrsnog rituala.

“Dajete vodi jer se nadate da će vam voda nešto vratiti”, kazao je.

Kipovi, koje je sačuvala voda, prevest će se u restauratorski centar u obližnjem Grossetu, prije nego što na kraju budu izloženi u novom muzeju u San Cascianu. Massimo Osanna, glavni direktor talijanskih državnih muzeja, rekao je da je ovaj pronalazak “zasigurno jedno od najznačajnijih otkrića djela u bronzi ikada pronađenih u historiji drevnog Mediterana”. novi.ba