Apel za dječaka Emana, koji živi sa majkom od 52,50 KM

Region

Zamolila nas je samohrana majka da pomognem njenom sinu Emanu.

Majka i Eman žive od Emanovog dječjeg doplatka koji iznosi 52,50 KM. Eman je nedavno imao operativni zahvat – frenulektomije to su resice po usnoj šupljini što je veoma bolno bilo za Emana.

Eman zaostaje u razvoju i ima problema sa govorom , odnosno izgovaranje pojedinih slova i mora se liječiti kod logopeda. Ne prihvaća komande drugog lica, sve sam odlučuje na čemu se mora puno raditi.

Pitanja Emanova nisu u skladu sa realnošću, a odgovori nisu prihvatljivi jer se ne odnose na pitanje koje mu je postavljeno. Nekada nešto ubacuje u govor da je skoro i ne razumljivo šta priča. Njegova pažnja je distraktibilna, kratka, neprimjerena njegovom kronološkom uzrastu i teško je održiva , takođe se mora raditi i na tome sa Emanom. Kontrola njegovih aktivnosti nije dobra za Emanovu kronološku dob, nema sposobnost održavanja i fleksibilnosti pažnje, radne memorije, inhibitory kontrole, planiranja, verbalna fluentnost i vizuo-motorički inteligenciju, organiziranje i kontrola nisu u nivou Emanove dobi-zaostaje sa svojim vršnjacima, njegovo ponašanje je kao manjeg djeteta od Emana. Tako da je apsolutno orijentiran.

Pošto je dijete sa posebnim potrebama, dječak je sada u fazi kada se teško sa njim može organizovati neki rad pošto ni jednu aktivnost ne završava. Potreban je stalni nadzor nad dječakom, predlaže se stalni rad logopeda, defektologa i sa dječjim psihijatrom-psiholog.

Ove terapije treba raditi na duži period a svaki čas je 50,00 KM. Kada se osjeti napredak treba uključiti terapije neuropedijatra. Možda i još neke terapije to će zavisiti od ovih prethodnih terapija.

Eman je pošao u predškolsko obrazovanje i ne može da prati drugu djecu. Sve ostale informacije možete dobiti od Emanove mame a kontakt broj ko želi možete dobiti od udruženja ŽIVOT. Zbog teške situacije u kojoj se nalaze i majka ponekad pada u depresiju ima probleme sa srcem-srčani bolesnik.

Ponekad uspije po nešto da očisti kada je neko zovne i po nešto zaradi. Još pomognu prijatelji tako da nekako životare. Da bi Eman obavio sve terapije išao u predškolsko, zatim za hranu i kiriju treba im mjesečno minimalno 1 000,00 KM, pa na godišnjem nivou treba 12 000,00 KM i više da bi normalno sve moglo da funkcionise.

Zato molimo dobre ljude da ovaj post dijelite i pomognete koliko možete, dovoljno je i da pozovete humanitarni broj 17063. Zato zovite i dijelite SHARE…SHARE…SHARE. Uplate možete vršiti na račune Udruženja pomoć bolesnim „ŽIVOT“:

Bosna Bank International d.d. Sarajevo, Trg djece b.b. Sarajevo, BiH.
Tekući račun u KM: 1413105320021513
Devizni račun: IBAN: BA391413105310012471
SWIFT: BBIBBA22XXX

Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo, Zmaja od Bosne b.b. Sarajevo, BiH.
Tekući račun u KM: 1610000279430045
Devizni račun – IBAN CODE: BA391610000279430045
SWIFT CODE: RZBABA2S

Udruženje pomoć bolesnim” ŽIVOT” Grbavička 127 / 6, 71000 Sarajevo, BiH.Udruženje pomoć bolesnim “ŽIVOT
HUMANITARNI BROJ: 17063