(VIDEO) Drama u berlinskom hotelu: Puko akvarijum, izlilo se milijun litara vode i stradalo 1500 riba

Crna hronika

Veliki šok u petak ujutro u Berlinu: Raspao se ogroman akvarij u Domu Aquaree!

Hitna je stigla oko 6 ujutro. Šestokatni AquaDom u predvorju hotela Radisson Blu (nasuprot Alexanderplatza) je razbijen, sva voda i 1500 riba šiknulo je na treći kat, navodi BILD.

Prema informacijama policije, dvije osobe su ozlijeđene razbijenim staklom. Vatrogasna brigada je na licu mjesta sa stotinjak hitnih službi i pretražila je prizemlje sa spasilačkim psima tražeći druge žrtve.

Pritisak eksplozije razbio je vrata i prozore, a krhotine su bile bačene na ulicu. Saksije s cvijećem ispred hotela prale su se preko puta. Karl-Liebknecht-Strasse bila je zatvorena. “Ako je akvarij neispravan, onda iznenada pukne”, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

Sa 16 metara visine i 11,5 metara u promjeru, AquaDom je bio najveći samostojeći akvarij na svijetu. U kombinaciji s ulaznicom “Sea Life” (19 eura) posjetitelji su se mogli provozati liftom kroz akvarij (kapacitet: milijun litara) i diviti se 1500 riba iz više od 100 različitih vrsta. Putovanje traje desetak minuta. Bilo bi nezamislivo da se nesreća dogodila između 10 i 18 sati u radno vrijeme!


Prema informacijama BILD-a, razlog eksplozije je zamor materijala! AquaDom je ponovno otvoren tek u ljeto nakon 2,5 godine obnove (troškovi: 2,6 milijuna eura). Obnovljene su silikonske brtve, bazen je temeljito očišćen.

Gospodin Christian i njegova supruga bili su dvoje od oko 350 gostiju u hotelu. Kaže: “Čuli smo glasno pucketanje. Onda smo se probudili. Moja žena je rekla da je nešto proletjelo pored prozora. (…) Ustao sam ubrzo nakon toga i vidio da se akvarij, koji je još jučer stajao i iznutra očišćen, srušio.”

Statičari i članovi Savezne agencije za tehničku pomoć (THW) provjeravaju jesu li oštećeni nosivi elementi zgrade.

Ipak, neke su ribe preživjele eksploziju, rekao je za “Berliner Morgenpost” državni tajnik Markus Kamrad (51). Mogli bi ih odvesti u zoološki vrt radi sigurnosti. (gpmaljevac.com)