ŠEF HRVATSKOG TIMA SPASIOCA U TURSKOJ OTKRIO ŠOK DETALJE: ‘Pucalo se blizu nas, situacija je teška, krade se sve’

Region

ŠEF HRVATSKOG TIMA SPASIOCA U TURSKOJ OTKRIO ŠOK DETALJE: ‘Pucalo se blizu nas, situacija je teška, krade se sve’

Spasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem postaje sigurnosna situacija na terenu.

“Sve su češći sukobi grupa lokalnog stanovništva, uz korištenje vatrenog oružja, krađama, pljačkama i intervencijama vojnih jedinica koje pokušavaju održati kakav-takav red”, potvrdio je u telefonskom razgovoru Siniša Badovinac, komandant operacija na terenu hrvatskog tima u Turskoj.

On tvrdi da je teško raditi bez pratnje policije ili vojske.

“U neposrednoj blizini jednog od naših potražnih timova u subotu je došlo do sukoba dvije veće grupe lokalnih stanovnika, pri čemu je došlo i do pucnjave, a na kraju se u sukob uplela i vojska.

Kolege iz Ukrajine, s kojima smo dijelili područje pretrage, bili su napadnuti tijekom potrage, a njihov komandant povukao je sve snage u bazu, iz koje više ne izlaze na teren bez policijske pratnje, kazao je Badovinac, inače komandant Hrvatske interventne jedinice Civilne zaštite u Rijeci.

U gradu je, dodaje, opljačkano sve što se opljačkati moglo, posebno trgovine, ljekarne, benzinske pumpe i slično.

“Krade se sve. Na meti su prvenstveno trgovine, odnosno ono što je od njih ostalo i apoteke. Sve su opustošene i zjape prazne. Ništa ne radi, tako da je nemoguće kupiti bilo što. Poseban je problem opskrba gorivom jer niti jedna benzinska pumpa u gradu i okolici ne radi, ali zapravo je nemoguće doći do bilo čega što bi vam moglo zatrebati. Mi smo na teren stigli potpuno opremljeni i samodostatni za period od deset dana rada, tako da nam ništa ne nedostaje po pitanju zaliha”, kaže Badovinac, dodajući da se lokalno stanovništvo opksrbljuje na način da se zalihe hrane, vode, odjeće i drugih potrepština doslovce ostavljaju na ulicama, svakih stotinjak metara, pa svatko uzima što mu je potrebno.

Podsjetimo, neke države, poput Njemačke, Austrije i Izraela, odlučile su u subotu i nedjelju, iz sigurnosnih razloga, povući svoje timove i prekinuti spasilačke napore u Hatayu.

Bosna i Hercegovina i dalje ostaje u Turskoj i naši spasitelji su među najbrojnijim sa Balkana. novi.ba