Muž opsednut ŠTEDNJOM naterao ženu da se ograniči na DVA lista WC papira i “reciklira” vodu od umivanja

Ispovijesti

Muž opsednut ŠTEDNJOM naterao ženu da se ograniči na DVA lista WC papira i “reciklira” vodu od umivanja

Jedno tuširanje nedeljno, korišćenje dva lista toalet papira i vraćanje vode za pranje lica nazad u lavor samo su neka od apsurdnih pravila kojih je morala da se pridržava žena iz okoline Bolonje u porodičnoj kući sa suprugom. Međutim, sud je stavio tačku na ponašanje njenog opsesivnog muža, nakon što je odlučeno da je pretrpela zlostavljanje jer ju je naterao da štedi zadomaćinstvo.

U presudi koju je objavio italijanski list La Stampa, navodi se da je muž svojim stalnim pozivanjem na veoma štedljivo ponašanje stvorio „atmosferu ugnjetavanja kod kuće”. Istaknuto je i da porodica nije bila u ekonomskim teškoćama jer su oboje zaposleni i primaju platu. Uprkos tome, njen muž je nametnuo način života u kojem je stalno morala da se odriče i najobičnijih svakodnevnih stvari.

Žena je tako morala da trpi brojne poteškoće – nije smela da kupuje brendirane proizvode, već sve što je na popustu. Priznala je da je imala pravo da koristi samo dva lista toalet papira, dok je vodu koju je koristila za tuširanje ili umivanje morala da vrati u posudu kako bi „ponovo koristila“. Pored toga, bilo joj je dozvoljeno da koristi samo jedan pribor za jelo i jedan tanjir po obroku.

Nakon nekog vremena, žena je u određenoj meri prestala da se pridržava njegovih pravila, a muž ju je nazvao „rasipnicom“. Ona je morala da počne da baca račune, sakriva kupljene stvari ili da ih ostavlja roditeljima, a zatim da moli drugarice da joj ih „poklone“. Celu situaciju sud je ocenio kao krivicu supruga, navodeći da je on „uspostavio atmosferu ugnjetavanja”, jer je to ponašanje bilo praćeno “posebno štetnim metodama kontrole”. objektiv.rs