JAHTA SADAMA HUSEINA OČERUPANA PA POTOPLJENA: BILA JE SIMBOL BOGATSTVA I MOĆI

Region

JAHTA SADAMA HUSEINA OČERUPANA PA POTOPLJENA: BILA JE SIMBOL BOGATSTVA I MOĆI

Prevrnuta u riječnom pristaništu Šat al-Arab u Basri na jugu Iraka, zahrđala olupina jahte koja je pripadala Sadamu Huseinu svjedoči o njegovoj gvozdenoj vladavini. Ipak, Sadamova vladavina okončana je američkom invazijom na Irak prije dve decenije, prenosi Blic. Jahta Al-Mansur dužine 121 metar, bila je simbol Sadamovog bogatstva i moći 1980-tih godina kada je izgrađena.

Danas je atrakcija za izletnike i nekolicinu ribara koji se povremeno popnu na olupinu da se odmore i popiju čaj, prenosi CNN.

-Kada je bila u vlasništvu bivšeg predsjednika Iraka, niko nije smio da joj se približi – kaže lokalni ribar Husein.

On uživa kada završi svoj naporan radni dan uz šoljicu čaja na olupini. Tokom previranja koja su uslijedila poslije Sadamovog pada, jahta je ogoljena i opljačkana. Sve je odneseno, od luksuznih lustera i namještaja do dijelova metalne konstrukcije.

Sadam je izdao naređenja da se izgradi jahta Al-Mansur opremljena heliodromom. Ona je mogla da primi i do 200 gostiju. Međutim, Sadam lično nikada nije ni kročio na nju. Američki zvaničnici su 2003. godine procijenili da su Sadam i njegova porodica prisvojili oko 40 milijardi dolara nezakonito stečenih sredstava.

Huseina su 13. decembra 2003. američke snage uhapsile blizu grada Tikrita. U oktobru 2005. godine započelo je suđenje za zločine protiv čovječnost koje je Husein počinio nad Kurdima i Šiitima tokom osamdesetih i devedesetih godina. U novembru 2006. godine Sadam Husein osuđen je na smrt vješanjem. Kazna je izvršena 30. decembra te godine. hayat.ba