Sprema li se Miloradu Dodiku ozbiljan sudski proces pa postaje sve nervozniji?

Region

Sprema li se Miloradu Dodiku ozbiljan sudski proces pa postaje sve nervozniji?

Sve veća nervoza koju pokazuje predsjednik RS-a Milorad Dodik u svojim sramotnim javnim nastupima u kojima negira genocid nad Bošnjcima koji je počinjen u Srebrenici daju određene znakove da se iza scene odvijaju određeni događaji koji bi mogli rezultirati konačnim sudskim procesom protiv njega.

Nervoza koju pokazuje lider SNSD-a postaje sve očiglednija, a kada se Dodiku “nešto sprema”, on to ne zna kriti u javnosti. Tu nervozu ispoljava konstantnim provjeravanjem svog mobitela, svađalačkim načinom ponašanja, paranoičnim izjavama o ugroženosti entiteta i naroda, secesiji, raspadu BiH kao i intenziviranjem svojih uvreda na račun političkih protivnika, diplomata, zapadnih zemalja i žrtava proteklog rata.

Milorad Dodik je nedavno, iz Prijedora, kao nikada ranije javno, jasno i glasno više puta precizno i bez uvijanja negirao genocid u Srebrenici, a onda i provocirao pravosudne institucije koje kao da ga ne smiju procesuirati.

“Čuj genocid, kakav genocid. Ne postoji genocid. RS je legalna, legitimna. BiH je sastavljena od FBiH i RS”, izjavio je Dodik prošle srijede.

Dodik je pozvao tužilaštvo da podnesu krivičnu prijavu protiv njega za negiranje genocida, a zatim je kazao da je spreman i sam sebe prijaviti.

“Hajde da vidimo. Evo ja pozivam… Daj, ako se baš toliko bojite, procesuirajte me. Daj da vidim šta ćete da uradite. Ako im malo fali, reći ću da Srbi nisu počinili genocid i da su to izmislili… Evo ja kažem, nije bio genocid, Srbi nisu počinili genocid”, riječi su Milorada Dodika od 7. aprila

Čovjek s liste sankcionisanih SAD-a i Velike Britanije ovim je nastavio svoj tempo negiranja genocida i automatski kršenja Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Iza njega su brojne afere koje domaće pravosuđe nije uspjelo (željelo) procesuirati, no negiranje genocida je preočigledno i više se ne može trpiti.

U sve su sada, u protekla tri dana, “prste” umiješali OHR i Američka ambasada u BiH koji su izdali saopćenja povodom Dodikovih sramotnih izjava i to zasigurno nije slučajnost s obzirom da je Dodik i ranije davao slične izjave. No, pitanje je, zašto baš sada i šta se sprema.

Visoki predstavnik i Amerikanci su pozvali institucije da reaguju i rade svoj posao po ovom pitanju. Da li je ovo jasan signal međunarodnih partnera državnom tužilaštvu i sudu da je krajnje vrijeme da Dodik mora odgovarati zbog eklatantnog kršenja zakona, guranja prsta u oko žrtvama, ali i institucijama BiH pa i međunarodnoj zajednici koju već dugo vremena “vuče za nos”.

Prema istraživanjima, Dodik je bh. političar koji već godinama javno širi govor mržnje, velika presuđene ratne zločince, negira presuđene ratne zločine i na kraju negira presuđeni genocid u Srebrenici nad Bošnjacima. A to je krivično djelo za koje postoji i zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u Krivičnom zakonu BiH.

Zakon je isti za sve u Bosni i Hercegovini, barem bi trebao biti, i za Milorada Dodika kao i za sve ostale građane BiH koji ga prekrše. Pravosuđe je na potezu i potpuna odgovornost je na njima, samo je pitanje imaju li tužitelji i sudije hrabrosti obavljati svoj posao časno i profesionalno ili su kukavice i politički podanici. Izvor: Klix