ŽENA KOJA JE SA SAMO 17 DOŽIVJELA MOŽDANI UDAR OTKRILA ŠTA JE BIO PRVI SIMPTOM KOJI JE POGREŠNO PROTUMAČILA

Region

ŽENA KOJA JE SA SAMO 17 DOŽIVJELA MOŽDANI UDAR OTKRILA ŠTA JE BIO PRVI SIMPTOM KOJI JE POGREŠNO PROTUMAČILA

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbljenosti određenih dijelova mozga kiseonikom i hranjivim materijama.

Model.,Image: 41512365, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: LAURENT/CAROLINE / BSIP / Profimedia
Iako češće pogađa starije osobe, jedna djevojka doživjela ga je sa samo 17 godina.

Kako donosi Express, Džordži Holand išla je na čas plesa kada joj se pojavio prvi simptom. Tada još tinejdžerka, odjednom je na nekoliko trenutaka u potpunosti izgubila vid. Pripisujući to migreni, otišla je kući i pokušavala da se oporavi odmarajući u krevetu.

Međutim, Džordžini simptomi tu nisu stali, prenosi Index.hr. Nekoliko dana kasnije počela je nerazgovjetno da govori i nije mogla da se sjeti određenih riječi. Kad su njen otac i brat primijetili te znakove, shvatili su da nešto ozbiljno nije u redu. Kako objašnjavaju ljekari, privremeni gubitak vida može biti jedan od prvih simptoma koji upozoravaju na nadolazeći moždani udar.

Džordži je zatim hitno prebačena u bolnicu, gdje je uradila CT i rečeno joj je da je imala moždani udar, ali nikad nije otkrila šta ga je uzrokovalo.

-Od moždanog udara živim svaki dan kao da mi je posljednji jer zaista to može i biti. Nikad prije moždanog udara nisam imala bilo kakvih zdravstvenih problema – otkrila je Džordži koja je podijelila svoje iskustvo kako bi apelovala na sve da nikada ne ignorišu takve simptome jer im to doslovno može spasiti život. hayat.ba