MIRAN I ALMASA U POSJETI VRIJEDNOJ PORODICI MUHIĆ: RADNI DAN NAM TRAJE 18 SATI, I KAD JE 40 STEPENI MI SMO U PLASTENIKU

Region

MIRAN I ALMASA U POSJETI VRIJEDNOJ PORODICI MUHIĆ: RADNI DAN NAM TRAJE 18 SATI, I KAD JE 40 STEPENI MI SMO U PLASTENIKU

Jedna od destinacija naše ekipe ‘Zimske kuhinje’, koju možete gledati u programu Hayat TV, ovoga puta bila je naselje Kazagići koje se nalazi na obali rijeke Drine u blizini Goražda. Odlučili su posjetiti porodicu Muhić koja se bavi uzgojem voća i povrća. Naime, imaju veliki broj plastenika, ali i zasađenih voćki. Troje ljudi obrađuju zemlju koja iznosi oko 10 dunuma, a ono što sazrije prodaju u gradu.

-Svega što bude izađe na oko 30ak tona. Ove godine je između 10 i 11 hiljada struka paprike posađeno. Imamo paprike, paradajz, krastavice, luk, krastavice, mrkve i još mnogo toga. Većinom prodajemo u Goraždu. Lično prodajemo tu robu. Nekad je bila pijaca. Imamo kupaca od povjerenja. Oni to naručuju – kazao je Muhić koji svakodnevno radi na imanju.

Porodica Muhić je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kažu da zimnice najviše ostavljaju za sebe, ali ono što im se najviše sviđa u ovom poslu jeste to što sebi mogu prilagoditi vrijeme sađenja i proizvodnje. Kvalitet ovih plodova svakako je na visokom nivou.

-Beremo, a onda ide sortiranje za narudžbe. Prije 11 – 12 sati navečer se ne uđe u kuću. Ujutro ustajemo oko 5 – pola 6. Idem u grad da prodajem. Radni dan je 18 sati. I kad je 40 stepeni u plasteniku smo – rekla je Muhić.

Pored uzgoja voća i povrća, ova vrijedna porodica na svom imanju posjeduje krave i ovce. Oko obavljanja svih tih poslova uskoči i pomoć.

-Ima svega kod nas. Radimo sve u nekim etapama. Ima za sve sezone. Od početka aprila, pa do Nove godine. Radi se pogotovo za jesen. Za zimnice najviše posvetimo pažnju – kazala je Muhić.

Miran i Almasa su odlučili proći kroz plastenik i pogledati ovo biljno bogatstvo. Bili su iznenađeni izgledom paprika koje izgledaju kao ‘na slikama’. Oko 15 tona paprike se proizvede na godišnjem nivou.

-Sijemo i kasnu sortu da ima i za jeseni. Sve nam zavisi od vremena. Što više sunca to više plodova. Godina je bila za 10. U štali imamo pet krava i 20ak ovaca. Treba i za to posla. Mlijeko friško ide kupcima. Imamo mušterije. Sve bolje uspijeva kada ima stajsko đubrivo – rekla je Muhić. hayat.ba