Radnici u BiH traže da se nedjelja proglasi neradnim danom

Region

Radnici u BiH traže da se nedjelja proglasi neradnim danom

Neradna nedjelja na prostoru Federacije BiH već je dugo želja većine radnika, a posebno onih u trgovinama, koji u sedmici odmaraju jedan ili ni jedan dan.

Međutim, u posljednje vrijeme to se počelo mijenjati. Zakon u Hrvatskoj ponovno je pokrenuo temu o neradnoj nedjelji i u BiH. Radnici u trgovini i uslužnim djelatnostima godinama su među najslabije plaćenima, a i među rijetkima koji moraju raditi i vikendima i prsznicima.

Pojedini trgovci u posljednje dvije, tri godine počeli su zatvarati trgovine za praznike, a u nekim dijelovima BiH uvodi se i neradna nedjelja. Neki od gradova i općina koji su odlučili trgovcima dati slobodnu nedjelju su Mostar, Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zvornik, Kiseljak i Čapljina.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić za 01. maj, Međunarodni praznik rada, najavio je da će ponovno uputiti zahtjev da se u cijelom entitetu uvede neradna nedjelja. Čengićevu ideju podržava i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti, čija predsjednica Mersiha Beširović neradnu nedjelju ističe kao jedan od osnovnih zahtjeva kojima želi poboljšati položaj radnika, piše Večernji.

Prije ove inicijative Sindikat je radio anketu među trgovcima, sindikalcima i radnicima i ona je pokazala da čak 95% ispitanika smatra da nedjeljom trgovine trebaju biti zatvorene. gp-maljevac.com