SIMPTOMI SRČANOG ZASTOJA JAVLJAJU SE 24 SATA RANIJE: Kako da ih prepoznate

SIMPTOMI SRČANOG ZASTOJA JAVLJAJU SE 24 SATA RANIJE: Kako da ih prepoznate

Polovina onih koji su doživjeli srčani zastoj osjetila je simptome samo 24 sata ranije, otkriva nedavna studija objavljena u naučnom časopisu ” The Lancet Digital Health”

Upozoravajući simptom bio je drugačiji kod muškaraca i žena. Pa tako, žene su osjetile kratako disanje, a muškarci bol u grudima. Znojenje i mini napadi javljali su se u manjim podgrupama oba pola, primijetili su istraživači.

Studija Centra za prevenciju zastoja srca u Los Anđelesu otkrila je da polovina ispitanika koja je imala iznenadni srčani zastoj, iskusila najmanje jedan od gore navedenih simptoma. Takođe, stopa smrtnosti usljed zastoja srca na ulici, tačnije izvan bolnice, ispostavilo se da iznosi 90 odsto. Upravo zbog toga je važno da se simptomi prepoznaju na vrijeme i potraži pomoć ljekara.

Osim razumijevanja simptoma, takođe pacijenti treba da budu informisani o faktorima rizika za srčana oboljenja, kao što su porodična istorija, pušenje, visok krvni pritisak, visok holesterol, gojaznost i sedentarni način života. Inače, srčani udar se dešava kada do srčanog mišića ne stiže krv obogaćena kiseonikom. Zbog manjka kiseonika oštećuje se srce. novi.ba

Share this content:

You May Have Missed