Urednica Bilda: Zatvoriti sve džamije u kojima se veliča teror

Region

Urednica Bilda: Zatvoriti sve džamije u kojima se veliča teror

Rat u Izraelu ušao je u 9. dan, a čitav svijet sa strahom čeka dalji razvoj situacije. Dok se vode diplomatski pregovori na više frontova, obični građani gledaju kako se ponašaju ljudi oko njih i kako komentarišu čitavu situaciju.

Nakon što je u Berlinu na vratima jedne zgrade osvanula Davidova zvijezda, mnogi se pitaju kako je ovih dana živjeti na ulicama Njemačke. Kakva je u Njemačkoj i Evropi trenutna situacija, a kakva bi željela da bude, opisala je u svojoj kolumni urednica Bilda, Lina Nikel.

Njenu kolumnu prenosimo u cijelosti:

U kakvoj Evropi, u kakvoj Njemačkoj želimo da živimo u budućnosti?

Neću da živim sa ljudima koji aplaudiraju na počinjena zvjerstva. Neću da živim sa majkama koje slave obezglavljivanje izraelske djece. Neću da živim pored žena koje slave što jevrejske djevojčice siluju na leševima njihovih drugara, a potom pucaju u njih, kao u stoku.

Nazovimo to konačno kako jeste: duhovni nasljednici Adolfa Hitlera ovih dana izlaze na ulice širom svijeta i bodre varvarske terorističke akte islamističkog Hamasa.

Oni urlaju i mašu palestinskim zastavama, ponosno okače svoje palijke oko ramena i aplaudiraju klanju, spaljivanju živih, mučenju, silovanju, kidnapovanju i ponižavanju Jevreja. Takođe sa nama. Nisam mislila da je moguće da će takve slike biti moguće poslije 1933. godine. Postiđena sam, šokirana, očajna.

Odgovor Njemačke na ovo mora biti:

– Demo zabrana za Hamasove prijatelje. Odmah. Svuda.

– Optužite svakog od njih za pobunu.

– Konačno priznajte da imamo milionski problem islamizma u našoj zemlji. Treba zatvoriti sve njemačke džamije i sve klubove koji veličaju ili čak relativizuju teror. Njihove kolovođe su nadgledajte, hapsite, deportujte. Ovdje nam je potrebna puna, široka strana vladavine prava. Puna snaga obavještajnih službi, policije i pravosuđa. Održivo i odlučno.

– Nema njemačkog državljanstva za one koji mrze Jevreje. Njemačka bi trebalo da istraži sve opcije, i mislim sve, da se riješi mrzitelja Jevreja. I ne puštajte ni buduće. Tačka.

I još jedna napomena svima koji trenutno ne govore ništa: Ko sada ne vrišti glasno, može zauvijek da šuti.

Gdje su svi oni koji inače padaju u moralni zanos oko svega i svakoga? Gdje su miroljubivi muslimani, aktivisti za ženska prava, profesori, TV face koje govore: @Ne kod nas!”? Ko se sada ne bude bunio izgubit će svoj kredibilitet kao moralni autoritet – zauvijek. Ubuduće mogu bez upiranja prstom u TV emisije, na društvene mreže i na podijume.

U mojoj Njemačkoj 2023. nema ni milimetara prostora za mrzitelje Izraela. Ni pedalj prostora za ljude-mrzitelje. Ni pedalj prostora za bezbožne varvare. A u tvojoj? avaz.ba