“MRZIM HAMAS, MORA BITI UNIŠTEN!” Američki senatori u posjeti Izraelu! POSLALI SU I UPOZORENJE IRANU

Region

“MRZIM HAMAS, MORA BITI UNIŠTEN!” Američki senatori u posjeti Izraelu! POSLALI SU I UPOZORENJE IRANU

Vođa američke delegacije iz Senata, sačinjene od pet republikanaca i dvoje demokrata, republikanac iz Južne Karoline, Lindzi Grejem, rekao je danas da “oko uništenja Hamasa nema pregovora”.

– Kako ćemo to da uradimo? Hajde da razgovaramo o tome. Šta bi bila dobitna varijanta? Da se uništi teroristička organizacija, da narod Izraela ima osjećaj mira jer je neprijatelj poražen, da palestinski narod ima nadu koju nije imao, i da Arapi i i Izraelci okončaju konflikt koji će načiniti svijet boljim mjestom – rekao je Grejem u Tel Avivu.

On je naveo da je scenario kako se sve završava – da se “Izrael bori, opstaje, Hamas je uništen, a palestinski narod ima bolji život”, prenio je Tajms of Izrael.

Američka delegacija susrela se u subotu sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom i apelovala na njega da ponudi sredstva kojim bi se pomoglo narodu u Gazi, dok Hamas ne bude uništen. Senatori su se, takođe, susreli sa porodicama talaca koje je oteo Hamas.

Grejem vjeruje da je Iran, preko Hamasa, pokušao da zaustavi izraelsko-saudijski mir, ističući da je njegov cilj “da Teheran ne uspije u tome”. On je istakao i da je 10 procenata američkog Senata trenutno u Izraelu “jer im je stalo”.

– Došao sam ovdje jer volim Izrael, a ne mrzim Palestince. Mrzim Hamas – poručio je Grejem. On je takođe imao riječi upozorenja za Teheran.

– Ovde smo danas da kažemo Iranu – samo vas gledamo. Ukoliko se ovaj rat proširi, doći će do vašeg dvorišta. Neće biti dva fronta, već tri. A ukoliko nevini taoci budu ubijeni, smatraću vas u Iranu odgovornim jer ste mogli da spriječite to, da ste htjeli. Priča da se sve ovo desilo bez iranske umiješanosti je smiješna. Da bi Iran pao, Bliski istok mora da se zbliži, da maršira ka svjetlu, da ide dalje od mraka – rekao je Grejem. Demokrata iz Merilenda, senator Ben Karid, slaže se da “na kraju krajeva, Hamas mora biti uništen”.

– Moramo da mislimo na sve nevine ljude koji su se našli u opasnosti. Za Palestince, nema budućnosti sa Hamasom – rekao je Karid. Demokrata sa Roud Ajlenda Džek Rid rekao je da “Hamas mrzi jevrejski narod i ne haje za palestinski narod”. novi.ba