Vapaj doktora iz bolnice u Gazi: Ako nešto ne uradimo, izgubit ćemo 55 beba…

Region

Vapaj doktora iz bolnice u Gazi: Ako nešto ne uradimo, izgubit ćemo 55 beba…

Ljekar u bolnici Al Šifa govorio je za BBC o teškim uvjetima s kojima se suočavaju od početka izraelskih napada Njegov intervju je objavljen prije nekoliko sati, prije najnovijih eksplozija u blizini Al Šife, glavnog medicinskog centra tog dijela Gaze.

– Sistem se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika – kazao je.

Zabrinjava ih posebno opskrba električnom energijom, naročito za pacijente koji su na intenzivnoj njezi, naglasivši da je bez struje bolnica samo masovna grobnica. Bolničko osoblje radi u smjenama od 16 do 18 sati, dodao je.

Bolnice širom Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se je li uspjelo ući u drugoj turi kamiona koji su ušli u Gazu sinoć.

UNICEF je u nedjelju upozorio da 120 beba u inkubatorima ovisi o mašinama povezanim s rezervnim generatorima koji su postavljeni kada je Gaza opskrbljena električnom energijom iz Izraela. Direktorica dobrotvorne organizacije Medicinska pomoć za Palestince u Gazi je rekla da prijevremeno rođene bebe neće preživjeti ako generatori prestanu raditi.

– Na odjelu se nalazi beba stara 32 sedmice koju su ljekari uspjeli spasiti nakon što je majka poginula u zračnom napadu. Majka i cijela porodica su umrli, ali je beba spašena – rekla je za BBC.

Apel doktora
Posebno je teška situacija u bolnici Al Šifa. Šef odjela neonatalne skrbi, dr. Naser Bulbul (Nasser), rekao je da nedostaje osnovnih lijekova, a gorivo bi joj moglo nestati u sljedećih 48 sati, što bi uzrokovalo prekid struje.

– Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovaj kritični odjel ili se u protivnom suočavamo sa velikom katastrofom. Ako nestane struje na odjelu gdje je 55 beba, izgubit ćemo sve one koji trebaju struju u roku od pet minuta – rekao je “Reuters”. avaz.ba