Naučnici kažu da je 2023. na putu da bude najtoplija godina u historiji

Uncategorized

Naučnici kažu da je 2023. na putu da bude najtoplija godina u historiji

Sada je “praktično izvjesno” da će 2023. godina, godina smrtonosnih vrućina, poplava i požara, biti najtoplija do sada, pokazuju novi podaci. Dodatnu sigurnost u to naučnicima je su dale izuzetno visoke oktobarske temperature.

Globalne prosječne temperature zraka bile su 0,4 stepena više od prethodnog maksimuma iz oktobra 2019. godine, prema podacima službe EU za klimatske promjene.

Potaknut emisijom ugljenika i vremenskim nepogodama, oktobar je bio peti mjesec zaredom koji je obarao temperaturne rekorde. Ekstremne globalne temperature će se vjerovatno nastaviti i 2024. godine, kažu istraživači, a piše BBC.

Da će ova godina biti najtoplija ikada zabilježena, sada je prilično neizbježno: posljednja dva mjeseca 2023. najvjerovatnije neće preokrenuti trend, a visoke temperature širom svijeta nastavile su se i u novembru.

Oktobarska temperaturna oznaka pridodaje se ovogodišnjoj listi globalnih rekorda toplote. Broj dana koji se probijaju kroz politički značajan prag zagrijavanja od 1,5 stepeni već je dostigao novi maksimum, mnogo prije kraja godine.

Juli je bio toliko topao da je možda bio najtopliji mjesec u 120.000 godina, dok su prosječne septembarske temperature srušile prethodni rekord za nevjerovatnih 0,5 stepeni. Oktobar nije bio tako neuobičajeno vruć kao septembar, ali ipak obara rekord ovog mjeseca sa značajnom razlikom, prema Službi za klimatske promjene Copernicus.

Mjesec je bio 1,7 stepeni topliji od predindustrijskog prosjeka, što znači u poređenju s periodom prije nego što su ljudi počeli sagorijevati velike količine fosilnih goriva. Izvor: Klix