Skandal s trovanjem gaziranim pićem potresa Hrvatsku, struka složna: Pijte samo vodu iz česme…

Region

Skandal s trovanjem gaziranim pićem potresa Hrvatsku, struka složna: Pijte samo vodu iz česme…

Tri osobe su završile u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje na trovanje gaziranim pićem. Policija je obavila istragu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje se mladić navodno otrovao gaziranim pićem.

Jutarnji list piše kako je muškarac u kafiću pio mineralnu vodu “Romerquelle”.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je zaprimio uzorke bezalkoholnih pića koje im je Sanitarna inspekcija ustupila nakon pregleda u jednom riječkom kafiću u kojem je nedavno jednoj osobi pozlilo. Rezultati analize bit će dostavljeni Državnom inspektoratu.

“Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati”, naglasio je Capak.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je direktor HZJZ-a. Istog mišljenja je i Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb koji je pregledao pacijente koji su se javili sa stomačnim tegobama.

“Izbjegavajte sva gazirana pića. Pijte običnu komunalnu vodu. Zagrebačka je super, dalmatinska također, primorska, lička… Ako išta Hrvatska ima – ima sjajnu vodu”, rekao je on.

Ministar zdravlja Vili Beroš je, odgovarajući na pitanje novinara o sigurnosti građana, izjavio: “To u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći, niti bilo ko drugi. Imamo dva slučaja trovanja gaziranim pićima u dva različita grada, koja su napunjena u dvije različite države… Najbolje je piti vodu.”

Uprkos tome što se incident u Rijeci dogodio u subotu, nadležni nisu reagirali sve do jučer, dok su na društvenim mrežama kružile glasine o navodnim trovanjima. Izvor: Klix