“NEĆU DA RADIM ZA 36.000 € GODIŠNJE” Dana doživela NERVNI SLOM na društvenim mrežama: “30 dana godišnjeg odmora je MALO”

Ispovijesti

“NEĆU DA RADIM ZA 36.000 € GODIŠNJE” Dana doživela NERVNI SLOM na društvenim mrežama: “30 dana godišnjeg odmora je MALO”

Tiktokerka Dana Rosa je plakala na društvenim mrežama jer je saznala kako će nakon završetka studija morati da radi osam sati dnevno i ima “samo” 30 dana godišnjeg odmora. Uz to trebalo bi da zarađuje 36.000 evra godišnje, navode nemački mediji.

“Najveći nervni slom ikada”

“Upravo sam doživela najveći nervni slom ikad”, ovom rečenicom počinje TikTok video Dana Rosa. Video je skupio više od 1,5 miliona pregleda, hiljade komentara – mlada žena podelila je internet javnost.

Šta se dogodilo? Dana je u potrazi za poslom, kao i mnogi drugi mladi ljudi. Svoje iskustvo sažima u TikTok videu jer “jedva može da veruje šta je doživela”.

“Postoje ljudi koji žele da vam daju 36.000 evra godišnje kao stalnom zaposlenom. Ali, dobijete 30 dana godišnjeg odmora. Najgora stvar je: 30 dana je još uvek dugo vreme.”

@danarosa.music

ICH BIN SO FERTIG #kapitalismus

♬ Originalton – Danarosa Music

Pomisao na radni život mladoj ženi tera suze na oči: „To znači da nema slobodnog vremena. Čak se i ne viđate jer samo idete na posao.” Vikend će ostati za kućne poslove i kupovina. “Čekaće me prijatelji koji žele da me vide. Za susret s njima zapravo više nemam energije jer sve vreme samo radim.”

Rekacije ispod snimka samo su se nizale, a javnost je, kad je ova tema u pitanju, očito podeljena.

“Draga moja, 36 hiljada godišnje + 30 dana godišnjeg odmora za početak karijere je puno”, piše Džonatan u komentarima.

“36.000 evra godišnje? Sanjam o tome. A imam i dete koje treba čuvati”, piše Ela.

“Kao početna plata bez ikakvog profesionalnog iskustva, to uopšte nije loše. Da biste preživeli morate da radite. Svi to radimo”, komentariše korisnik Džulz.

“Dobro došli u svet rada. 36 hiljada evra za novog studenta vrlo je dobra plata u slobodnoj tržišnoj ekonomiji. Studiranje dugoročno vredi više,” kaže Mark.

“Ljudi, potpuno je u pravu! Zarada manja nego ikad u odnosu na stanarinu”, piše korisnica Gejba.

Šta je stvarno važno za ljude od 15 do 25 godina?

@danarosa.music

In diesem song geht es um… ? #newmusic #musica #newcome #germanmusic #deutschemusik #fy

♬ Originalton – Danarosa Music

Ali šta je zapravo važno Generaciji Z? Istraživanje među mladima od 15 do 25 godina pokazalo je da su im sledeće stvari bitne:

Dobar potencijal za zaradu – oni su na vrhu liste za generaciju Z. To je ono što 81 odsto želi u svom poslu.

Kako navode nemački mediji, 74 odsto ispitanih smatra da je dobra ravnoteža između posla i privatnog života važna.

Iznenađujuće: Suprotno nekim klišejima, visoko društveno značenje i svrha posla važni su samo za oko polovinu ispitanih. To se takođe odnosi na pozitivan imidž profesije i mogućnost preuzimanja odgovornosti za vođstvo. Na poslednjem mestu je mogućnost pokretanja posla ili samozapošljavanja, što je važno samo za 40 odsto mladih.

„Za mlade ljude prva stvar koja je važna jesu njihovi izgledi za karijeru.“ Idealan posao mora biti otporan na krize i okrenut budućnosti, kaže predsednik Saveznog instituta za strukovno obrazovanje (BIBB). (Kurir.rs)