Četvorica učenika u Njemačkoj tražili uvođenje šerijata u škole

Region

Četvorica učenika u Njemačkoj tražili uvođenje šerijata u škole

Četvorica učenika islamske vjeroispovijesti pozvali su na uvođenje strogih islamskih pravila u svojoj srednjoj školi Nordstadt u Neussu, gradu u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, piše DW. Učenici starosti od 17 do 19 godina tražili su da se nastava striktno razdvoji po spolovima, da muškarci drže satove plivanja dječacima, a žene djevojčicama te da djevojčice obvezno nose tradicionalne marame.

Tražili su da čak i chat-grupe koje postoje za komunikaciju unutar razreda budu razdvojene po spolovima, kao i da se muslimanima osigura prostorija u školi u kojoj bi mogli moliti te da im se petkom dozvoli raniji odlazak iz škole kako bi mogli ići u džamiju.

Mediji navode da su njih četvorica na nastavi izričito izjavila da odbacuju demokraciju. Javno su podržavali kamenovanje i druga kršenja ljudskih prava, a na društvenim mrežama su širili videosnimke salafističkih (ultrakonzervativnih) propovjednika. Također su, pišu mediji, vršili pritisak na druge muslimane koji su u njihovim očima bili “loši muslimani”.

Uprava škole je o slučaju obavijestila policiju prošlog prosinca, a o tome su, kako se navodi, informirani i organi državne sigurnosti, nadležno državno odvjetništvo, kao i pokrajinski ured kriminalističke policije.

Navodno je bilo i nekoliko incidenata prošle godine, u ožujku i prosincu. Za trojicu od četvorice učenika kaže se da su već́ registrirani zbog sličnih problema. Međutim, istražitelji nisu pronašli bilo kakvu kaznenu relevantnost, barem ne u incidentima koji su se dogodili u ožujku. Državno odvjetništvo još istražuje što se dogodilo u prosincu, sumnja se da se radilo o prijetnjama i prinudi.

Kako se navodi u policijskom izvještaju, provjereni su i roditelji četvorice učenika, ali nije utvrđeno ništa što ugrožava državu. Istražitelji su informirali i pokrajinsku kriminalističku policiju sa zahtjevom da se to proslijedi saveznom MUP-u i Uredu za zaštitu Ustava.

Škola se obratila i preventivnom programu za ekstremne islamiste te pozvala njihovog stručnjaka. No to nije imalo uspjeha, navodi se u policijskom izvještaju.

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Herbert Reul (CDU) ocijenio je u razgovoru za list Rheinische Post da je slučaj vrlo ozbiljan. On je pozvao roditelje, nastavnike i ljude koji rade s mladima da budu budniji po pitanju islamističke radikalizacije: “Ako primijetite da se nešto događa, pobrinite se za to što prije. Ne smijemo dozvoliti da naši najmlađi kroz propagandu dospiju u ruke ekstremističkih grupa”, poručio je ministar Reul. titox.net