STARINSKI RECEPT ZA OMILJENU BALKANSKU POSLASTICU SA KOKOSOM: Ovaj kolač nema ko ne voli, a prelako se pravi

Hrana i piće

STARINSKI RECEPT ZA OMILJENU BALKANSKU POSLASTICU SA KOKOSOM: Ovaj kolač nema ko ne voli, a prelako se pravi

Čupavci su popularni kolači koji potiču iz balkanske kuhinje, posebno su omiljeni u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovi mekani kolačići s kokosom obično se sastoje od biskvita natopljenog čokoladnim preljevom i posutog kokosovim brašnom. Evo jednog brzog i jednostavnog recepta za pripremu čupavaca:

Za biskvit:

4 jaja

200g šećera

200g brašna

1 prašak za pecivo

100ml mleka

100g otopljenog maslaca

Za preliv:

200g šećera

200ml vode

100g čokolade za kuvanje

Kokosovo brašno za posipanje

Uputstvo:

Priprema biskvita:

Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta smesa. Dodati otopljeni maslac i mleko, pa lagano promešati. Probajte i čuveni nemački kolač sa višnjama! Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, muteći dok ne dobijete glatku smesu.

Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno smeđ.

Priprema preliva:

U šerpu sipati šećer i vodu, pa kuvati na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.

Slaganje čupavaca:

Kad je biskvit pečen i malo se ohladio, iseći ga na kocke željene veličine. Svaku kocku umočiti u pripremljeni čokoladni preliv, tako da bude potpuno prekriven. Nakon umakanja, kocke čupavaca uvaljati u kokosovo brašno kako bi se posuli.

Poslagati čupavce na tanjir ili poslužavnik.

Posluživanje:

Ostaviti čupavce da se ohlade i stegnu nekoliko sati pre posluživanja. Ukrasiti po želji sa malo dodatnog kokosovog brašna ili čokoladnih mrvica pre posluživanja. (Espreso/republika/M.Ognjenović/prenela T.M.)