MI SMO RODITELJI KOJI SU IZ DOBRE NAMERE UPROPASTILI DECU: Dali smo im sve, a oni uzimaju imovinu i ne okreću nam broj

Ispovijesti

MI SMO RODITELJI KOJI SU IZ DOBRE NAMERE UPROPASTILI DECU: Dali smo im sve, a oni uzimaju imovinu i ne okreću nam broj

Valentina (65) iz Hrvatske i njen suprug su doneli odluku koju su kasnije shvatili kao grešku. Želeći da olakšaju život svojoj deci, odlučili su da im prepuste svu svoju imovinu. Nisu ni sanjali da će ovaj gest, vođen željom da se izbegnu potencijalne svađe među decom, rezultirati time da im ta ista deca okrenu leđa. Do tada sasvim “normalna deca”, barem je tako mislila Valentina, preko noći su se udaljila od majke i oca.

Pismeno su im, naime, podelili svoju imovinu, a usmeno im podelili obaveze koje bi morali da imaju prema njima. Međutim obaveze ne ispunjavaju a imovinu su uzeli i, kako se u narodu kaže, “dobili vetar u leđa”.

“Evo imam 65 godina života i doživela sam veliko razočaranje u one kojima sam dala sve što sam ikad stekla, zajedno sa suprugom. Imamo trojicu sinova i odlučili smo da im prepišemo svu svoju imovinu, da ne bude svađe jednog dana kod ostavinskih rasprava. Usmeno smo dogovorili i neke njihove obaveze. Dali smo im sve što smo stekli, da se oni ne muče, pa smo shvatili da je to bila greška”, priča Valentine za “Moje vrijeme”.

“O dostojanstvenoj starosti samo sanjamo”

Međutim, kako je objasnila, to je rezultiralo lošim odnosima, gde kontakt nije uništen samo sa decom, nego i sa njihovim porodicama.

“Od tada snaja nas više ni ne zove, a pre nas je obožavala. Retko nas neko od njih poseti, ali ne da nam nešto pomogne, nego onako na ručak. Niko se od njih ne obazire na usmeni dogovor. Osećamo se jadno i napušteno”, izrazila je svoju bol.

Priznaje da ih je cela situacija jako potresla, da razmišljaju i o raskidu ugovora.

“Uz jako male penzije mi sada životarimo i čupamo kosu kako bar unucima kupiti poklone za Božić. O dostojanstvenoj starosti samo sanjamo. Boli toliko da razmišljamo o raskidanju ugovora, a mislim da oni uopšte nisu svesni da i to može. Najbolje bi bilo da sve uzmemo nazad, rasprodamo i uživamo u preostalom delu života. Ceo život smo posvetili deci i ni u snu nismo očekivali takav preokret u ponašanju”, opisala je svoju sudbinu gospođa Valentina.

Da ovo nije usamljen slučaj, govori i iskustvo jedne Tanje, koja je prošla isto kao i Valentina. Zbog cele situacije sa sinovima, priznaje da bi svakom preporučila da nikada pre vremena ne deli imovinu decu.

“Nakon gorkog iskustva sa sinovima, svima bih preporučila da nikada za života ne pišu ugovore o poklanjanju imovine niti ugovore o izdržavanju. Niko ti ne može zabiti nož u leđa tako žestoko kao deca i rodbina”, priznaje ona.

Pa dodaje da kako bi sada postupila.

“Treba se čim pre upisati za starački dom i ostaviti mogućnost da se imovina unovči za plaćanje doma”, napisala je gospođa Tanja kratko i jezgrovito, bez puno objašnjavanja kakve su joj rane na srcu prouzročili vlastiti sinovi. (Stil/Moje vrijeme)