Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u saobraćaju

Region

Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u saobraćaju

Širom Njemačke strepi se od moguće zabrane saobraćaja svih vozila vikendom od ljeta nadalje ako Zakon o zaštiti klime ne stupi na snagu najkasnije do sredine jula. Fenix magazin prenosi kako je njemački savezni ministar saobraćaja Volker Wissing (FDP) upozorio na mogućnost zabrane u pismu kojeg je poslao vođama zastupničkih skupina njemačke vlade.

“Zakon je u proceduri od prvog čitanja 22. septembra 2023. godine. Činjenica da još uvijek nije na snazi dovodi do značajne pravne i činjenične nesigurnosti koja ne služi ni klimi niti ugledu savezne vlade,” pojasnio je Wissing.

Za slučaj da izmijenjeni zakon ne stupi na snagu najkasnije 15. jula, Savezno ministarstvo digitalizacije i saobraćaja dužno je, prema važećim odredbama prethodno navedenog zakona, odmah predstaviti program kojim se osigurava usklađenost s godišnjim razinama emisija sektora prometa.

To bi dovelo do zabrane vožnje ličnim automobilima tokom vikenda. Zakon također nalaže da Njemačka mora smanjiti svoje emisije za 65% do 2030. godine. Ovih pravila najmanje se pridržava saobraćajni sektor koji je daleko iza predviđenih ciljeva.

Wissing je nadodao kako ne bi samo patila pojedinačna mobilnost već i opskrbni lanci koji bi ostali trajno zakinuti. Naime, alternativa bi bila prelazak s cestovnog na željeznički promet što je za Wissinga u ovako kratkom periodu nerealno. Ova bi se odredba značajno osjetila i na broju gostiju koji bi dolazili ljetovati u Njemačku.

“Bilo bi teško reći ljudima da smiju koristiti svoj automobil samo pet dana u sedmici,” poručio je političar FDP-a.

Ovo nije prvi slučaj zabrane saobraćaja nedjeljom u Njemačkoj. U jeku naftne krize 1973. godine, Nijemci su doživjeli svoju prvu nedjelju bez vozila na cestama.

Budući da je goriva bilo jako malo, plan je bio uštedjeti zabranom vožnje. Tokom novembra 1973. godine građani jednu nedjelju nisu smjeli na ulice u ličnim automobilima, a zabrana se nastavila i u decembru iste godine kada su uslijedile još tri nedjelje sa zabranama vožnje. Raport