Potraga za tijelom Ane Knežević: Istražitelji sumnjaju da ga je muž nosio u koferu…

Region

Potraga za tijelom Ane Knežević: Istražitelji sumnjaju da ga je muž nosio u koferu…

Slučaj Ane Marije Henao Knežević, kolumbijsko-američke poslovne žene koja se i dalje smatra nestalom nakon hapšenja njenog supruga, brzo napreduje, piše Infobae. Nakon hapšenja njenog muža Davida Kneževića prošle subote na aerodromu u Majamiju, španska Nacionalna policija traga za Aninim tijelom u Španiji, tačnije između provincija Madrid i Saragosa, prema izvorima bliskim istrazi.

Agenti Centralne jedinice za specijalizovan i nasilan kriminal (UDEV), koji sarađuju u istrazi s američkim FBI, sumnjaju, na osnovu prikupljenih dokaza, da je David Knežević nosio Anino tijelo u koferu, pošto su ga sigurnosne kamere snimile kako napušta njen stan noću 2. februara, posljednjeg dana kada je ona viđena živa.

Sve ukazuje na to da je Knežević stavio kofer u isti rentirani automobil, “pežo 308”, kojim je putovao iz Beograda do Madrida, gdje ga je takođe snimila nadzorna kamera na naplatnoj rampi. Na povratnom putovanju u Srbiju i prije nego što je prešao granicu s Francuskom, gdje bi bezbjednosne kontrole mogle da ga otkriju, navodno se oslobodio ostataka na mjestu između provincija Madrid i Zaragoza koje istražitelji sada pokušavaju da lociraju.

Dogadjaji su se desili 2. februara. U izvještaju koji je sastavio FBI i u koji je imao pristup Infobae, Federalna istražni biro locirao je Davida Kneževića tog dana u zgradi u ulici Fransisko de Silvela, gdje je Ana živjela u stanu koji je iznajmila. U 21.27 pojavio se noseći motociklističku kacigu i pokušao je da onesposobi nadzorne kamere zgrade prskajući ih crnim sprejom koji je kupio u obližnjoj prodavnici.

Međutim, jedna od kamera nije potpuno bila pokrivena i mogla je da snimi, svega sat vremena kasnije, Kneževića kako izlazi iz zgrade s velikim koferom. Istražitelji su ga mogli identifikovati zahvaljujući “fizičkim karakteristikama”, navodi izvještaj, koji su se podudarali s onima kod glavnog osumnjičenog za nestanak Ane Marije Henao Knežević.

Nakon što je saznao da je pod istragom, Knežević je tvrdio da nikada nije putovao u Madrid. Međutim, FBI je locirao “Peugeot 308” koji je rentao u Beogradu 29. januara i kojim je prešao više od 7.600 kilometara – Beograd i Madrid su udaljeni oko 2.600 kilometara. Vratio ga je rent-a-kar kompaniji 15. marta sa tom kilometražom, zatamnjenim prozorima i registarskom oznakom koja je prijavljena kao ukradena u istoj ulici gdje je živjela Ana. Američki agenti otputovali su prije nekoliko sedmica u Beograd da intervenišu i temeljno pregledaju vozilo.

David Knežević je uhapšen od strane FBI-a nakon što je iz Beograda stigao u Majami, uprkos saznanju da je pod istragom zbog nestanka svoje supruge, s kojom je bio u procesu razvoda. Iako je prvobitno Sud za nasilje nad ženama broj 9 u Madridu vodio postupak, Sud u Floridi preuzeo je slučaj, a u budućnosti će i održati suđenje Davidu Kneževiću. Nakon što je privremeno zadržan zbog otmice, ovog petka će biti održano ročište kako bi se razmotio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu uz kauciju. Izvor: Avaz