KAKO IZGLEDA LOKDAUN U EVROPI: Za razliku od Srbije ove zemlje imaju policijski čas i zabranu kretanja!

Region

Evropa je ovaj katolički Uskrs dočekala u lokdaunu. Donosimo spisak zemalja sa merama koje su trenutno na snazi.

Italija :

Italija je u trodnevnom lokdaunu, a restrikcije su produžene do 30. aprila. Zabranjeno je kretanje između regija, rade samo prodavnice s osnovnim potrepštinama. Međutim, Italijani još uvek mogu bezbrižno napuštati zemlju. Vlada je obavezala svakoga ko stigne iz neke EU zemlje pre 6. aprila da mora u petodnevni karantin, nakon čega mora da se testira. Mere nisu toliko radikalne kao prošle godine, sada je dozvoljeno hodanje na otvorenom bez maski, ali ne u grupama većim od dvoje ljudi, a porodice mogu da posete svoje najmilije za Uskrs bez posebno propisanih mera o okupljanju.

Nemačka :

Zatvoreni su i stanovnici Berlina. Na snazi je policijski čas od 21 sat do 5 ujutro. Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na građane da za uskršnje praznike ostanu kod kuće. Preporučuje se izbegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Tokom Uskrsa važi pravilo da više od pet osoba starijih od 14 godina iz više domaćinstava ne sme da boravi zajedno u zatvorenom prostoru. U većini nemačkih regija kafići i restorani su zatvoreni. Nemačka je pojačala kontrole na granicama, posebno s Francuskom, Danskom i Poljskom.

Institut Robert Koh objavio je da u Nemačkoj u gotovo 90 posto slučajeva preovladava britanska varijanta. Udeo te varijante kontinuirano raste, jer je ona zaraznija i verovatno uzrokuje ozbiljniju bolest od drugih varijanti. Ipak, Institut naglašava da cepiva koja su u Nemačkoj na raspolaganju nude zaštitu i protiv britanske varijante, kao i protiv brazilske i južnoafričke.

Njemačkoj je i dalje cilj cda vakciniše odraslu populaciju do kraja leta, uprkos restrikcijama za cepivo AstraZeneke, koje više ne bi trebalo davati mlađima od 60 godina. Evropska agencija za lekove (EMA) juče je potvrdila da nijedna starosna ili polna grupa te ona s istorijom bolesti nije posebno sklonija krvnim ugrušcima nakon primanja cjpiva AstraZeneke.

Francuska :

U Francuskoj su juče mere zatvaranja proširene na celu zemlju. Pariz, sever Francuske i delovi jugoistoka od ranije su zatvoreni. Emanuel Makron objavio je da se uvodi policijski čas koji će trajati od 19 sati do 6 sati ujutro s izuzetkom kretanja tokom uskršnjih praznika nakon čega će na ulice izaći policija kako bi obezbedila sprovođenje mera.

– Izgubićemo kontrolu ako se sad ne pokrenemo – rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji.

Od juče je zabranjeno putovanje na više od 10 kilometara od adrese prebivališta. Svim ostalim putnicima unutar te zemlje biće potrebne posebne i overene isprave s čvrstim razlozima o kojima će odlučivati krizni štabovi. Takođe, u Francuskoj je i dalje na snazi pravilo da se iz zemalja EU u državu može ući samo uz negativan PCR test dok za Veliku Britaniju i druge države izvan EU važe stroža pravila o obaveznoj samoizolaciji i testiranju.

Belgija :

U Belgiji je vlada zatvorila škole još 26. marta u sklopu pooštravanja mera i velikog lokdauna. Doneli su i uredbu prema kojoj se zabranjuju sva nevažna putovanja u zemlji i izvan nje. O tome je li putovanje egzistencijalno, poslovno, porodično ili društveno bitno, odlučuju krizni štabovi. :U Belgiji su otvoreni hoteli i kampovi, ali kafići, restorani i barovi ostaju zatvoreni do daljnjega.

Španija :

U Španiji je na snazi policijski čas koji se razlikuje od regije do regije. Putovanje između španskih regija nije dozvoljeno čime je vlada de fakto onemogućila šira porodična druženja tokom Uskrsa. Španci su se pobunili protiv tog pravila tvrdeći kako nema logike jer se istovremeno dozvoljava svim putnicima ulazak u državu uz pokazivanje negativnog PCR testa.

Portugal :

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Portugalu je najavilo kako će svi ljudi koji stižu iz zemalja sa stopom incidencije većom od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika obvezno morati u 14-dnevni karantin. Inače, svi koji žele da putuju u Portugal treba da imaju negativan PCR test dok su letovi iz Velike Britanije i Brazila i dalje zabranjeni osim u iznimnim slučajevima repatrijacije.

Grčka :

Grčka popušta deo mera. Tako će od sutra otvoriti manje prodavaonice koje će funkcionisati po principu da se unapred dogovore posete kupaca koji neće smeti da traju više od tri sata. Restorani i kafići u toj su zemlji i dalje zatvoreni, a vlada je povisila kazne za osobe koje piju alkohol ispred prodavnica, u parkovima, na klupama ili na zidićima. Od juče je u Grčkoj dozvoljeno putovanje unutar zemlje. Svi turisti koji stižu u Grčku moraju imati negativan PCR test ili dokaz o primljenoj vakcini. (narodnjaci.net/srbijadanas.com/index.hr)