Merkel za hitne blokade u slučaju porasta broja novozaraženih koronavirusom!

Merkel za hitne blokade u slučaju porasta broja novozaraženih koronavirusom!

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je pozvala Parlament da usvoji nacrt zakona kojim bi se uvele hitne blokade u slučaju naglog porasta broja oboljelih od koronavirusa te spriječilo preopterećenje zdravstvenog sistema zemlje.

“Situacija je ozbiljna, veoma ozbiljna i moramo je shvatiti kao takvu. To se ne može zaobići. Moramo zaustaviti ovaj treći val pandemije, a da bismo to postigli moramo moramo bolje kombinovati snage federalnih, državnih i lokalnih vlada”, izjavila je Merkel.

Kako bi se nacrt zakona usvojio potrebno je odobrenje ne samo donjeg doma Parlamenta, kojem se Merkel obratila u petak, već i državnog gornjeg doma.

Obraćanje njemačke kancelarke uslijedilo je nakon što je u toj zemlji zabilježeno više od 25.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te 247 smrtnih slučajeva.

Takozvani pandemijski Zakon koji je Merkel predložila primjenjivao bi se u regijama s više od 100 novih slučajeva nedjeljno na 100.000 stanovnika.

U Njemačkoj se o mjerama zaključavanja odlučuje na državnom nivou, a mnogi su posljednjih mjeseci izrazili frustraciju i zbunjenost dok su guverneri različito tumačili pravila dogovorena sa saveznom vladom, uprkos sličnoj stopi zaraze u sedam dana.

Prema zakonu, zavezne pokrajine bi mogle slobodno postavljati fleksibilnija pravila u regijama sa manje od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Sedmodnevni prosjek broja novih infekcija na 100.000 stanovnika porastao je na 160, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Donji dom Parlementa trebao bi iduće sedmice glasati o novom zakonu, nakon čega se očekuje i glasanje gornjeg doma. haber.ba

Share this content:

You May Have Missed