PADA LI VAM PRITISAK ZBOG VRUĆINE – DOKTORICA UPOZORILA: Evo šta treba da radite

Zdravlje

PADA LI VAM PRITISAK ZBOG VRUĆINE – DOKTORICA UPOZORILA: Evo šta treba da radite

Poznato je da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak teško podnose ljeto. Vrućina utiče da se pritisak još više spusti, pa se simptomi hipotenzije, poput malaksalosti, umora i manjka energije, dodatno pojačavaju.

Zašto je tako i šta možemo da uradimo da bismo vratili pritisak u normalu, pitamo dr Katarinu Mitrović, internistu.

– U lejtnjem periodu, pod uticajem visokih temperatura, sniženje krvnog pritiska je normalno i očekivano, kako kod zdravih tako i kod osoba koje imaju visok krvni pritisak. Kardiovaskularnim bolesnicima tada se preporučuje da unose više tečnosti i da u dogovoru s lekarom koriguju terapiju. Većini bolesnika u toku leta treba nešto manja doza lekova za visok pritisak nego zimi – kaže doktorka Mitrović.

Kao prvu pomoć u ovakvim situacijama sagovornica savjetuje promjenu načina života, uzimanje dosta tečnosti, malo više soli u ishrani, povećanu fizičku aktivnost, izbjegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku ljekara, i određenu terapiju.

Hranite se zdravo

Jedan od mogućih uzroka hipotenzije jeste i neodgovarajuća ishrana – preskakanje doručka, brz način života, nedovoljan unos tečnosti.

Izbjegavajte al*ohol

Izbjegavajte al*ohol jer dodatno obara pritisak. Al*ohol podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma.

Šetajte i plivajte

Najbolja strategija u borbi protiv niskog pritiska izgledala bi ovako: svaki dan jednosatna šetnja, uspinjanje stepenicama (učvršćuje vene u nogama), što češće plivanje.

Racionalno sa klimom

Vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature u stanu ne bude veća od šest stepeni, a da se onda postepeno mijenja kada već neko vrijeme provedete u klimatizovanom prostoru.

Bolest ili ipak ne?

Postoji razmimoilaženje u mišljenju lejkara da li je nizak krvni pritisak, tj. hipotenzija, uopšte bolest.

– Jedni smatraju da ne ostavlja posljedice po zdravlje, a drugi da zahtjeva liječenje i kontrolu. Ipak, jedno je sigurno, svaki simptom niskog pritiska za sebe nije naročito ozbiljan, ali zajedno mogu prilično da ometaju normalno funkcionisanje i da smanje kvalitet života – kaže dr Katarina Mitrović.

Kada je pritisak nizak:

O niskom krvnom pritisku govorimo kada su vrijednosti niže od 100/60 mmHg izmerene više puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma i odsustvo drugih bolesti.

Žene češće boluju:

Istraživanja pokazuju da od niskog pritiska najviše pate žene između 30 i 40 godina, naročito one koje se bave intelektualnim radom. (novi.ba)