MNOGIMA OMILJENA LJETNJA NAMIRNICA, SNIŽAVA KRVNI PRITISAK: Ovako je jedete kako bi bilo djelotvorno!

Zdravlje

MNOGIMA OMILJENA LJETNJA NAMIRNICA, SNIŽAVA KRVNI PRITISAK: Ovako je jedete kako bi bilo djelotvorno!

Dinja sadrži ogromnu količinu vode, što znači da posjeduje veoma malo kalorija. Pogodna je za dijetalnu ishranu i odlična je za čišćenje organizma.

53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 78% dnevne količine vitamina C.

Unos kalijuma takođe je povezan i sa smanjenim rizikom od infarkta i gubitka mišićne mase, a ovaj mineral čuva gustinu kostiju i spriječava nastanak kamenja u bubregu.

Sjemenke, koje su takođe jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.

Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do makularne degeneracije (bolest središnjeg dijela mrežnjače koja se obično javlja kod starijih osoba).

S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do sljepila, dinja je odličan izbor za spriječavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Veoma se lako vari pa samim ti i spriječava zatvor i pomaže regulaciji probave. Izbacuje toksine iz crijeva a preporučuje se da se jede na prazan želudac kako bi bila najdjelotvornija. novi.ba