STARINSKI RECEPT SA KOPRIVOM ZA JAČANJE KRVI: Prirodni Eliksir Koji Su Kuhale Naše Bake – Koristi Se Kod Anemije I Astme

Zdravlje

STARINSKI RECEPT SA KOPRIVOM ZA JAČANJE KRVI: Prirodni Eliksir Koji Su Kuhale Naše Bake – Koristi Se Kod Anemije I Astme

Kopriva se vijekovima koristi u narodnoj medicini kao lijek – donosimo vam recept za starinski eliksir za jačanje krvi. Evo kako da napravite moćan sirup od meda i koprive!

Kopriva je jedna od moćnijih bilajka u narodnoj medicni, a najpoznatije njeno dejstvo jeste u boprbi protiv anemije. Pored gvožđa, ostali minerali koje kopriva sadrži su: kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum. Najbogatija je vitaminom C, a sadrži i vitamin A, B2, B5 i K. U izuzetan sastav koprive ulaze i tanini, karoten, lecitin i brojne aminokiseline, bjelančevine i ugljeni hidrati. Osim što je blagotvorna za zdravlje, kopriva se često koristi i u službi ljepote, pa tako postoje razni receptui sa koprivom za brži rast kose.

Kopriva posjeduje antibakerijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol, pa ne čudi zašto je oduvijek zauzimala posebno mesto u biljnoj apoteci naših baka. Pored ljepote i zdravlja, kopriva može da bude i izuzetno ukusna u salati, pitama, čorbama, kao čaj i sok.

Donosimo vam recept za starinski prirodni lijek sa korpivom koji se smatra eliskirom za jačanje krvi, pravilno funkcionisanje bubrega, pomaže kod kašlja, astme i alergija, a koristi se i kao pomoćno sredstvo kod anemije.

Sastojci:

200 g vrhova koprive;

3 limuna;

2 l vode;

800 g meda

Priprema:

Vrhove koprive dobro operite, a limun isjecite na kolutove. U posudi pomiješajte vodu, koprivu i limun. Ostavite smesu da odstoji 24 sata. Nakon toga dodajte med i prokuvajte do vrenja. Ohladite, procijedite, sipajte u tegle i ostavite da odstoji na hladnom. Uzimajte kašičicu dnevno sa malo vode. Sirup možete čuvati u fižideru do 6 mjeseci. Napomena: Prije upotrebe prirodnih lijekova konsultujte se sa ljekarom. Izvor: (Sensa)