Jelena Đoković otkrila zašto je postala veganka: Nisam imala novca da jedem u restoranima

Showbizz

Jelena Đoković otkrila zašto je postala veganka: Nisam imala novca da jedem u restoranima

Novak Đoković i njegova supruga Jelena poznati su i po tome što već duži niz godina praktikuju zdrav način života, a nastoje i da se njihova ishrana bazira uglavnom na sirovoj biljnoj ishrani, zbog čega ih u medijima često prozivaju veganima. Iako Novak Đoković godinama nije želio pričati o tome da li je vegan, otkrio je da ipak povremeno konzumira mliječne proizvode životinjskog porijekla, što bi značilo da samo ne jede meso i mesne prerađevine.

No, ono što je manje poznato jeste razlog zašto se Jelena odlučila na taj korak u životu. Zbog toga je njeno prošlogodišnje gostovanje u emisiji “Šta sam tebi i ko sam sebi” televizije K1 ponovo privukao pažnju regionalnim medijima. Ona je novinaru Ivanu Stankoviću otkrila kako se ta odluka dogodila tokom njenih studentskih dana u Milanu kada nije imala dovoljno novca da jede po restoranima.

“Počela sam razmišljati o tome kako preživjeti tri godine jer nisam imala novca da jedem u ne znam kojim restoranima, a nisam ni živjela u domu u kojem imam kuhinju. Pa je veganstvo krenulo iz muke”, izjavila je u emisiji.

Interesantno je da to nije bio jedini razlog zašto se odlučila na ovaj način ishrane. Ona je navela da to bilo i dijelom što ima strah od bolesti.

“Mislim da se ljudi posvete zdravijem načinu života kada im se nešto dijagnosticira, a to je najgori način za početak i nikome ne bih savjetovala da išta radi zbog straha. Pokušavam to ne raditi iz straha”, rekla je.

Također, ona je tada rekla kako je 70 posto njene ishrane podrazumijeva sirovo voće i povrće, a da onih 30 posto podrazumijeva kuhanu hranu kao što su variva, bezglutenska tjestenina, riža i slično. Ona je tada otkrila da se Novakova i njena ishrana samo malo razlikuju.

“Ja sam bila veliki mesojed, i jako ga volim još uvijek, ali ga ne jedem. Dobro se osjećam i meni je to bio cilj, da nađem način kako da živim ovaj život budna s energijom”, poručila je.

Osim što je veganka, poznato je da Jelena ne konzumira ni kofein, a Novak i ona ne jedu ni rafinisane šećere. Taj način života prenijeli su i na svoju djecu Stefana i Taru, a o tome je pričala i putem društvenih mreža. Izvor: Klix