CVIJET PLODNOSTI I LJUBAVI KRASI BROJNE DOMOVE: Evo kako da sačuvate ORHIDEJU tokom zimskog perioda

Zanimljivosti

CVIJET PLODNOSTI I LJUBAVI KRASI BROJNE DOMOVE: Evo kako da sačuvate ORHIDEJU tokom zimskog perioda

Ukoliko ste ljubitelj ove prelijepe biljke i ne znate kako da je tretirate u narednim hladnim mjesecima, evo nekoliko savjeta kako da ih zaštitite od niskih temperatura. Orhideja je biljka koja voli nešto topliju klimu, ali to ne znači da neće preživjeti nižu temperaturu.

Zbog svoje ljepote i raznolikosti boja, orhideje su omiljeni cvijet mnogih ljudi. Veličina i oblik biljke variraju, a u domovima najčešće imamo ružičaste, bijele i tamnoljubičaste.

Uz malo odgovarajuće njege i znanja, njihovo održavanje će biti jednostavno. S obzirom na to da su im prirodno stanište tropski krajevi, zahtijevaju nešto vlažniji zrak i ugodne temperature. Prilikom kupovine uvijek birajte orhideje koje nemaju osušene, oštećene ili žute listove.

1. Osigurajte im prirodno svjetlo

Tamni, kratki zimski dani nisu najbolji za vašu orhideju, a kako joj je potrebno puno sunčeve svjetlosti, pokušajte je smjestiti u najsunčaniju prostoriju u domu, gdje dobija puno prirodnog svjetla.

2. Voli stabilnu temperaturu

Ako ste primijetili da pupoljci opadaju, to je vjerovatno zato što je biljka izložena temperaturnim promjenama. Mesto gde topli i suvi vazduh dolazi iz ventilacionih otvora, ili blizu vrata i prozora koji se često otvaraju, nije dobar izbor za postavljanje.

Voli stabilnije temperature, pa joj ne odgovara promena toplog i hladnog vazduha.

3. Vlažnost vazduha

Ako primijetite da se korijen počinje sušiti ili poprimati sivkastu ili bijelu nijansu, to znači da je vašem cvijetu potrebno malo više vlage. Zgužvano lišće je takođe znak da morate povećati količinu vode kojom ga zalivate. Zdrava orhideja ima zeleno i puno korijenje.

Pojava žutih listova znači da bi vaša orhideja trebala dobiti malo više prirodne svjetlosti ili da joj je potrebno malo gnojiva.

Orhideji ne odgovara previše suv vazduh jer voli malo vlažnije okruženje. Vlažnost možete povećati povremenom prskanjem cvijeta vodom iz boce sa raspršivačem, a možete ih i premjestiti u svoje kupatilo tokom zime, samo pazite da ima dovoljno prirodnog svjetla. novi.ba