EVO KADA TANTRUMI DOVODE DO POTEŠKOĆA U RAZVOJU: Stručnjak ističe da je OVO znak kad roditelj treba hitno da reaguje

Zdravlje

EVO KADA TANTRUMI DOVODE DO POTEŠKOĆA U RAZVOJU: Stručnjak ističe da je OVO znak kad roditelj treba hitno da reaguje

Tantrumi ili napadi bijesa su iznenadne promjene raspoloženja koje su normalan deo odrastanja. Stručnjaci ukazuju da kroz ovu fazu prolazi 90 odsto mališana, a ono što je važno jeste prepoznati tantrume i reagovati na pravi način.

Momenti u kojima se dijete baca na pod, udara glavom od različite površine mogu biti veoma neprijatni za roditelje. Međutim, vrlo je važno znati šta treba preduzeti kako bi se dijete smirilo. Savjetnik za roditeljstvo, Tatjana Javorina objasnila je na svojim društvenim mrežama zašto dolazi do tantruma i kada je znak roditeljima za uzbunu.

– Zato što djeca ne znaju da na drugi način pokažu kako se osjećaju. Ono što takođe svi roditelji treba da znaju jeste da je nešto što se zove tantrumi ili emocionalna neregulacija, to je razvojno očekivano da dijete prođe kroz ovu fazu. Naravno, kod neke djece ova faza jeste burna i ovi tantrumi jesu dosta učestali. Kod neke djece oni prođu kroz plač ili neku drugu smireniju situaciju. Djeca koja imaju tendenciju da se bacaju na pod, da vrište, da plaču, da udaraju i slične stvari to bi trebalo da se završi do uzrasta djeteta do 3 godine. Do tada se razvojno očekuje da bi dijete trebalo da savlada šta da radi sa negativnim nadražajima koje može da osjeti ili kako da nauči da komunicira kada mu se nešto ne dopada – objasnila je Tatjana i dodala bi roditelji trebalo da reaguju:

– Ukoliko djeca i poslije treće godine i dalje komuniciraju sa vama na ovaj način to znači da vi kao roditelj treba da preduzmete nešto povodom toga, a to jeste da naučite vaše dijete šta da radi u tim momentima, jer plač, bacanje, udaranje poslije treće godine mogu da dovedu do određenih poteškoća u njegovom razvoju.

5 “zlatnih” pravila za uspješno kanalisanje dečjeg besa

Ugledni pedijatar dr Mirjana Kolarek Karakaš objašnjava šta roditelji ne smiju da rade tokom djetetovog ispada bijesa. Kako napominje, djetetu mora da se dozvoli da iskaže bijes, ali moramo da postavimo granice.

Ne vičite na dijete – nema efekta
Ne smijte im se – omalovažavate njihova osjećanja
Ne imitirajte ih i ne rugajte im se – tako usvajaju obrazac ruganja drugoj djeci
Ne kažnjavajte ih – mogu da potiskuju osjećanja kasnije u životu
Ne nudite im nagradu da prestanu – tako se uče kako da manipulišu drugima (Stil)