TRAGIČAN KRAJ: Preminula osmomjesečna beba Indi za koju se molio čitav svijet: Sud donio odluku da se isključi sa aparata

Region

TRAGIČAN KRAJ: Preminula osmomjesečna beba Indi za koju se molio čitav svijet: Sud donio odluku da se isključi sa aparata

Indi Gregori, osmomjesečna djevojčica iz Velike Britanije, koja je bolovala je od rijetke mitohondrijalne bolesti, zbog čega njene ćelije nisu proizvodile dovoljno energije i koja je od početka septembra bila na potpunom održavanju života, preminula je noćas, saopštio je advokat njene porodice. Njeni ljekari su rekli da je trpjela jak bol i da nije imalo smisla dalje liječenje, prenosi Rojters.

Osmomjesečna Indi, koja je patila od neizlečivog genetskog mitohondrijalnog stanja, bila je uključena u nekoliko slučajeva Višeg suda i Apelacionog suda u Velikoj Britaniji. Sudije su odlučile da bi aparati na koje je ona priključena trebalo da budu isključeni, ali se prošle nedelje umješala Italija. Tada je beba dobila italijansko državljanstvo i pokrenula zakonsku proceduru u posljednjem trenutku da je dovede u bolnicu u Rimu na liječenje.

Nažalost, u petak je taj pokušaj propao, a njenim roditeljima Dinu i Kler je rečeno da će biti isključena sa aparata. Indi je prebačena iz Kraljičinog medicinskog centra u Notingemu u bolnicu gdje je umrla u ranim jutarnjim satima u ponedeljak.

Beba trebalo da ide u Rim

Roditelji bebe izgubili su sudsku borbu prošlog mjeseca da je zadrže na aparatima za održavanje života i da je prebace u diječiju bolnicu u Rimu. Prošle nedelje italijanska vlada je odobrila bebi italijansko državljanstvo, sa ciljem da ne bude skinuta sa aparata za održavanje života i da joj se dozvoli da se preseli u Italiju. Italijanska premijerka Đorđa Meloni napisala je na platformi X da je vlada učinila sve što je mogla, ali da to, nažalost, nije bilo dovoljno.

Papa Franja rekao je u subotu da se moli za Indi, njenu porodicu i svu oboljelu djecu.

Indi Gregori je u nedelju skinuta sa aparata za održavanje života nakon što je sud u Londonu donio odluku da bi ograničavanje tretmana bilo zakonito i da bi to bilo u najboljem interesu djeteta. Tim specijalista zadužen za njeno likečenje saopštio je da se za nju ne može učiniti više, kao i da bi dalji tretman produžio njenu patnju.

Otac bebe rekao je da su engleska zdravstvena služba i sudovi oduzeli njegovoj kćerki ne samo šansu da živi duže, već i dostojanstvo da umre u porodičnoj kuci kojoj je pripadala. (blic.rs)